Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Петя Банкова: Празникът е приказка – обживяна и обиграна

Празничните традиции в българската обредност

| обновено на 24.12.20 в 12:11
Малки коледари
Снимка: Радио Шумен

Българската фолклорна традиция е относително единна – сходни ритуали се изпълняват на различни празници. Най-често те са за здраве и плодородие. Годината в народните вярвания и практики се дели на два основни празнични цикъла – зимен и пролетен, които обхващат цялото обредно творчество. 

Доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН разказва в "Нашият ден" за българските обичаи и вярвания от Игнажден до Коледа и в очакване на Новата година.

"Това време – и без епидемия, и без изпитания – по традиция някак си е било приемано за опасно време. Това е време, в което човек трябва малко повече да се взре в себе си, да бъде малко по-предпазлив и като че ли по-умерен, по-сдържан, по адаптиран към ситуацията. Защото денят е къс, но нощта е дълга – светлината е малко и топлината е малко, и хората трябва да си останат у дома – при най-близките. Да обърнат внимание на децата, да започнат да правят сурвачките... Това нещо като че ли сме го позабравили..."

Доц. Банкова подчерта, че не бива толкова да се фокусираме около трапезата:

"Празникът е приказка. Приказка, разказана на младите от по-старите. Тя е приказка, която е обживяна, обиграна. Всички са около трапезата, но не толкова да похапват, колкото да си предадат песен, предание, легенда, да преповторят отново сътворението на света... Неслучайно тези празници съвпадат със зимното слънцестоене, с увеличаването на деня, с надеждата, че светлината преборва мрака. И нещо важно, което като че ли забравяме: Бог е любов и тази любов ние можем да вплетем не просто и единствено в това шеметно пазаруване, лутане, кахърене (наречено "консуматорска култура"), но най-вече в една блага дума, в един щедър жест, в една споделена мисъл на топлота и на обич, и на надежда. Никога в живота няма само надолу – животът е лъкатушна линия. И след дни на изпитание винаги идват дни на светлина, на обич, на красота, на топлота. И трябва да си отворим сърцата, за да ги посрещнем тези дни, за да не минат покрай нас." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Зимните празници започват от 30 ноември (Андреевден) та чак до 1 февруари – Трифон Зарезан. 

От Игнажден (20 декември) започват коледните празници. Някои от традициите за Бъдни вечер са се запазили през вековете и са достигнали до нас в своя "автентичен" вариант. Освен баница, домакинята омесвала обреден хляб, в който се слагала сребърна монета. Ястията на Бъдни вечер задължително са постни. Важна роля има и бъдникът – дървен труп на дъб или круша, който гори през цялата нощ. Това е и нощта, в която пристигат коледарите. 

В периода от Коледа до Богоявление са т.нар. "Мръсни дни". Това са дванадесет дни, през които водата е нечиста. На Васильовден (Сурваки) из селата обикаляли сурвакари – млади момчета или ергени. Коренът на думата идва от „сура" (сила, мощ). След Васильовден следват празниците Йордановден и Ивановден, наричани още Водици и Бабинден. Те сe свързвали с водата и нейната пречистваща сила. С тях настъпвал краят на Мръсните дни. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димов: Дипломация във времената на “Диван гейт“

Дипломацията като път за мир, наследство и благоденствие в свят, обхванат от кризи, войни и пандемия. Темата коментира Георги Димов , дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин.  Той е главен герой в “Нашият ден“ “Не мога да си представя обратното на пътя на дипломацията, не мога и не искам да си представям. За съжаление нещата, които..

публикувано на 14.04.21 в 15:55
Българските полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят д-р Атанас Пелтеков, след около месец закъснение, на 14 април са напуснали района на Антарктика и вече са в Чили. С уругвайски военен самолет антарктиците ни са пристигнали в най-южния чилийски град Пунта Аренас. Този самолет е извършил..

публикувано на 14.04.21 в 15:48

Цветелина Йосифова: Страхът беше изместен от екзистенциална умора

Малко повече от година от началото на пандемията вече търсим отговори на въпросите през какви етапи преминахме дотук, с какви преживявания се сблъскахме, какви са надеждите ни и колко е важна връзката ни с реалността.  Цветелина Йосифова е психотерапевт, създател на онлайн платформата за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, който..

публикувано на 14.04.21 в 15:42

Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – цели

Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Красимир Антонов , хепатолог и председател на Българското дружество по гастроентерология. “Статистиката показва, че честотата на инфекциите от вирусен хепапит сред българското население е значима ...

публикувано на 14.04.21 в 13:25

Проф. Фани Мартинова: Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен

Каква е връзката между кръвната група и склонността от тежко преболедуване от Covid-19? Имунен отговор след ваксина и след заболяване от коронавирус? С вързани ръце ли е медицината? Темите коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Фани Мартинова , специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология. Имуногенетични..

обновено на 14.04.21 в 12:22