Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годината на Бетовен продължава

Даниел Баренбойм дирижира Западно-източният Диван оркестър
Снимка: Мануел Вака

В залата на операта в Бон Западно-източният Диван оркестър, ръководен от Даниел Баренбойм, на 17 декември изнесе концерт – последният от годината, в която се отбелязва 250-годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри събитието с реч от Берлин, като подчерта човешката страна на Бетовен: неговата смелост, страданието му от нарастваща глухота, самотата му: „Бетовен ни вдъхновява отвъд часа, деня, годината – той ни дава смелост за голямото приключение да бъдем хора заедно в този свят. Благодарим му за това и до днес.“

„За мен е голяма чест да празнувам тук, в града на раждането на Бетовен“, каза Баренбойм.

„От началото на възпоменателната година бяха публикувани над 6000 вестникарски и онлайн статии за Лудвиг ван Бетовен – сподели Ралф Биркнер, управляващ директор на Обществото за годишнината на Бетовен. Те достигнаха до аудитория от 3,5 милиарда души. Към това се добавят неизброени телевизионни и радиопрограми, онлайн публикации и събития – да не говорим за концерти, фокусирани върху композитора, прекарал първите 22 години от живота си в Бон, преди да се премести във Виена.“

Защо е цялата суетня?
„В музиката на Бетовен има сила и интензивност, които не могат да бъдат сравнени с тези на други композитори“, обясни Даниел Баренбойм. „В Бетовен можете да намерите всичко, което музиката може да изрази. Той има невероятно силен глас. Ако все още имаме музикален живот след 50 години – и тогава със сигурност ще се свири Бетовен“, допълни той.


Обществените средства от порядъка на 30 милиона евро (37 милиона долара) бяха насочени към Обществото за годишнината на Бетовен, което от своя страна субсидира около 200 проекта, включващи три години предварително планиране. Успешното първо тримесечие беше последвано от първото спиране през март. Оттогава планирането и преструктурирането се актуализира почти ежеседмично, със забележителни резултати. Досега само 12 проекта са били приключени напълно. Повечето се проведоха онлайн и няколко бяха отложени за удължената годишнина, която ще завърши през септември 2021 г. с Бетовенов фестивал в Бон.

Новост е виртуална обиколка на къщата на Бетовен, къщата, в която е роден композиторът, вероятно на 16 декември 1770 г., която е реорганизирана и разширена през декември 2019 г. От онова време е запазен само регистърът за кръщенията от 17 декември.

Малте Бокер, главен изпълнителен директор на Обществото за юбилея на Бетовен, каза: „Ако някой композитор заслужава двугодишен празник, това е Бетовен.“ Той обяви и допълнителни акценти през следващата година в Бон, като спомена концерти на открито с поп певеца Роби Уилямс, рап групата Die Fantastischen Vier и емблематичната електробанда Kraftwerk, както и изложби, и възстановка на откриването на Паметника на Бетовен на пазарния площад в Бон за 75-ия рожден ден на композитора през 1845 г.

Денят на кръщението на композитора беше честван със служба на живо в църквата „Св. Ремигий“ в Бон на 17 декември от 16 часа. Всички основни събития се проведоха при липса публика, поради ограничения, свързани с пандемията.
На концерта оркестърът на Баренбойм изпълни Концерт за пиано и оркестър №3 в до минор, оп. 37 със солист самия Баренбойм и симфония №5 в до минор, оп. 67. Концертът ще бъде излъчен на 31 декември от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“ в предаването „Метроном“.

Западно-източният Диван оркестър е част от международния музикален свят повече от 20 години. Даниел Баренбойм го основава през 1999 г. заедно с Едуард В. Саид – с цел улесняване на диалога между различните култури в Близкия изток чрез опита за съвместно музициране. В състава му влизат музиканти от Йордания, Израел, Египет, Палестина и Сирия. Името на оркестъра е препратка към стихосбирка на немския поет Йохан Волфганг фон Гьоте. Според основателя на оркестъра Даниел Баренбойм „Диванът“ е замислен като проект срещу невежеството. Оркестърът изпълнява симфониите на Бетовен в големите концертни зали по света: в Берлин и Ню Йорк, в Азия и Южна Америка, на фестивала в Залцбург и известните променадни концерти на Би Би Си. В духа на годината юбилейният концерт също иска да даде социален и политически сигнал. „По-специално Петата симфония трябва да бъде сигнал за надежда в белязаната с коронавируса 2020 година. Тя започва с трагична ярост, но завършва в лъчезарен триумф и по този начин ни води „От тъмнината към светлината“ – каза федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

„Лястовичката“, опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето: Джузепе Адами. Основата на либретото е текст на австрийските либретисти Алфред Вилнер и Хайнц Райхерт. Световна премиера: 27 март, 1917 г. В операта в Монте Карло. В Италия е представена на 2 юни 1917 г. в Театър Комунале, Болоня. Действащи лица: • Магда, сопран • Руджеро, тенор • Лизет, сопран • Прюние, тенор • Рамбалдо, баритон –..

публикувано на 26.02.21 в 08:40
Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико. Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто..

публикувано на 25.02.21 в 18:25