Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прехода" в спомените на Петър Динеков

„Записки от „Прехода“ представя личните свидетелства на академик Петър Динеков за бурните месеци на промяната. Изданието обхваща периода от 17 октомври 1989 до 17 октомври 1990, когато Динеков е на 80 години. Съставителка на изданието е литераторката Евелина Белчева, която подбира части от дневника му. Според доц. Георги Цанков, който а автор на предговора, „ние виждаме, че докато повечето от нас бяхме невероятно възторжени и очаквахме чудеса да се случат по време на Прехода, още от самото начало академик Динеков разсъждава трезво, отчита онова, което е хубаво и ни освобождава от лапите на тоталитаризма, но забелязва, че не всички, които влизат в новото движение, са безкористни“.

Издателят Пламен Анакиев добавя, че „макар да е бил в близки отношения с хора от върха на политическата пирамида преди 10 ноември – като Станко Тодоров, Петър Младенов, Александър Лилов – Петър Динеков запазва една благоразумна дистанция и решително се отдръпва от политиката“.

През страниците на дневника на Петър Динеков оживяват някои от най-известните ни писатели като Йордан Радичков, Блага Димитрова, Тончо Жечев, политици, преподаватели, хора, изобличени като кариеристи, и такива, към които той неизменно изпитва уважение.  

Чуйте още за изданието в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10