Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечната българска класика – из клавирното творчество на Димитър Ненов

Димитър Ненов – един от най-самобитните европейски композитори от първата половина на ХХ в. Той е и един от големите европейски пианисти.

За изключителния му пианизъм, за съжаление, може само да се разказва. Защото, по идеологически причини или поради обикновена завист, записите му в Българското радио са изтрити. Пак по същата причина – идеология и завист – и творчеството му десетилетия наред не се е радвало на популярността, която заслужава.

Учил е архитектура и музика в Германия и Италия, оценен е от музикалната критика пак там, в Западна Европа. Изумителната му тонова култура, естетско отношение към изкуството са изградили неповторимостта на колорита, архитектониката, мелодиката на музиката му. От българския фолклор е почерпил мелодическия финес, загатнатата, оригинална хармония, лириката, езичеството.

В предаването „Музикални вечери“ на 8 януари от 19.30 часа ще чуете и размисли за личността и музиката на Димитър Ненов от музиколога Лъчезар Каранлъков, от един от запалените му тълкуватели, и Марио Ангелов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как още в първите опуси е заложена формулата на цялостното творческо разгръщане на тримата автори. •..

публикувано на 05.03.21 в 09:05