Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триковете на неона в галерия „Сариев“

Снимка: sariev-gallery.com

Вече повече от две седмици пловдивската галерия „Сариев“ представя в пространството си и онлайн изложбата „Стъкло, газ и електричество“. Тя е посветена на творбите в неон в съвременното българско изкуство. Експозицията, която включва 30 творби на 11 изявени наши художници, е като тематична ретроспективна линия, която обаче поглежда и напред в бъдещето, с проектните рисунки на все още нереализирани творби с неон.

В изложбата „Стъкло, газ и електричество“ кураторката Веселина Сариева задава два основни въпроса – защо художниците са избрали именно неона за материал в своите творби и кой е кръгът, който завършва с кръговрат. Чрез тях тя иска да представи един по-различен поглед за възприемане на изкуството в неон.

Рада Букова, De l’illusion, 2010
Веселина Сариева не се интересува от светлината на този материал, а от дълбоките психологически процеси, които се случват при реализирането на творбите. В звуковия файл тя разкрива триковете и хватките на неона, който преобръща представите ни за първосигналното.

„Стъкло, газ и електричество“ ще продължи до 2 февруари, а авторите в нея са Рада Букова, Мариана Василева, Венцислав Занков, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо Благо, както са го наричали, е един от основоположниците на детската литература у нас след..

публикувано на 21.02.24 в 18:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)  и Конфедерацията на българските..

публикувано на 21.02.24 в 17:53

Документалният филм "Кавал парк" тръгва по кината от 23 февруари

Филм-урок по родолюбие има премиера в 16 български града. Режисьорът Богдан Дарев пристигна от Сиатъл, САЩ, където живее и твори от дълги години, за да представи своя документален разказ за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ, се озовава в България през 70-те години на ХХ век...

публикувано на 21.02.24 в 17:40

"Майстора и Маргарита" на Сливенския куклен театър гостува в София

Държавният куклен театър в Сливен гостува на софийската публика със спектакъла за възрастни  "Майстора и Маргарита". Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията, заедно с целия състав на представлението, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината". Екипът е работил по превода на Боян Станков. В техния..

публикувано на 21.02.24 в 16:59

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са навсякъде. В телефоните ни, които замениха идеята за каквато и да е критична мисъл по посока на Аз-а и..

публикувано на 21.02.24 в 10:05