Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Триковете на неона в галерия „Сариев“

Снимка: sariev-gallery.com

Вече повече от две седмици пловдивската галерия „Сариев“ представя в пространството си и онлайн изложбата „Стъкло, газ и електричество“. Тя е посветена на творбите в неон в съвременното българско изкуство. Експозицията, която включва 30 творби на 11 изявени наши художници, е като тематична ретроспективна линия, която обаче поглежда и напред в бъдещето, с проектните рисунки на все още нереализирани творби с неон.

В изложбата „Стъкло, газ и електричество“ кураторката Веселина Сариева задава два основни въпроса – защо художниците са избрали именно неона за материал в своите творби и кой е кръгът, който завършва с кръговрат. Чрез тях тя иска да представи един по-различен поглед за възприемане на изкуството в неон.

Рада Букова, De l’illusion, 2010
Веселина Сариева не се интересува от светлината на този материал, а от дълбоките психологически процеси, които се случват при реализирането на творбите. В звуковия файл тя разкрива триковете и хватките на неона, който преобръща представите ни за първосигналното.

„Стъкло, газ и електричество“ ще продължи до 2 февруари, а авторите в нея са Рада Букова, Мариана Василева, Венцислав Занков, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Moving Body Festival и аудиоразходка Crossing views във Варна

Започва шестото издание на варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс "Движещо се тяло". Аудиоразходката  Crossing views  – едно интердисциплинарно представление, което се случва на живо на 23 и 24 октомври (и онлайн), ще предшества  Moving Body Festival 6  и ще даде нови перспективи, преосмисляйки градското пространство. Широката..

публикувано на 22.10.21 в 09:25
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01