Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството на науката

Снимка: arteurbanacollectif.com

Научният език невинаги е лесен, но неразбирането му води до разпространение на фалшива наука и дори до отричане на самата наука. Все по-често точните науки прибягват до средствата на изкуството, за да достигнат до широката публика.

Добър пример за популяризиране на науката е интерактивният спектакъл „Дългият път към звездите“, в който науката срещна театъра, за да предложи на зрителите нови знания по астрономия и астрофизика и да им даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

Този успешен модел на сътрудничество между артисти и учени продължава в проекта „Curious“ (Любопитен). Той включва партньорство между Италия, България, Сърбия и Белгия и е съфинансиран от програма „Творческа Европа“.

Вече са известни учените, които ще участват от българска страна, това са: Стоил Иванов, физик, съосновател на „Инициативата САТ-1“; Спас Керимов, създател и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани; химикът Наско Стаменов; физикът Виктор Данчев, астрофизикът Тихомир Димитров-Тишо; палеонтологът Владимир Николов, Марин Пенков – лекар-невролог, първият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология; Бойко Неов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, археозоологът Надежда Карастоянова и херпетологът Емилия Вълчева. 

Повече за проекта „Curious“ разказва Димитър Узунов от „Арте Урбана колектив“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 60 курсисти в Международния летен семинар по български език и литература на ВТУ

С много неизвестни, но и с голям ентусиазъм се провеждат тази година летните семинари за чужденци на няколко от авторитетните ни висши училища. Пандемичната 2020 г. принуди някои от тях да се откажат да приемат курсисти, но Великотърновският университет не прекъсна тази дейност, макар и при намален брой участници. А през лято 2021 посрещна 64..

публикувано на 30.07.21 в 09:15

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04