Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството на науката

Снимка: arteurbanacollectif.com

Научният език невинаги е лесен, но неразбирането му води до разпространение на фалшива наука и дори до отричане на самата наука. Все по-често точните науки прибягват до средствата на изкуството, за да достигнат до широката публика.

Добър пример за популяризиране на науката е интерактивният спектакъл „Дългият път към звездите“, в който науката срещна театъра, за да предложи на зрителите нови знания по астрономия и астрофизика и да им даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

Този успешен модел на сътрудничество между артисти и учени продължава в проекта „Curious“ (Любопитен). Той включва партньорство между Италия, България, Сърбия и Белгия и е съфинансиран от програма „Творческа Европа“.

Вече са известни учените, които ще участват от българска страна, това са: Стоил Иванов, физик, съосновател на „Инициативата САТ-1“; Спас Керимов, създател и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани; химикът Наско Стаменов; физикът Виктор Данчев, астрофизикът Тихомир Димитров-Тишо; палеонтологът Владимир Николов, Марин Пенков – лекар-невролог, първият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология; Бойко Неов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, археозоологът Надежда Карастоянова и херпетологът Емилия Вълчева. 

Повече за проекта „Curious“ разказва Димитър Узунов от „Арте Урбана колектив“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15

Ментална аритметика и краснопис за успех и здраве

Предшественикът на днешните калкулатори, изобретен преди няколко хилядолетия, отново се връща в живота ни усъвършенстван и с нови функции. Сметалото абак(ус) е основното пособие в изучаването и практикуването на така наречената „ментална аритметика“. С придобиването на опит самият материален предмет става излишен, а овладелите метода..

публикувано на 22.01.21 в 16:05

Посока Беласица

Познаваме ли Беласица достатъчно добре? „Беласица“ е най-новият природен парк в България, обявен е за защитена територия през 2007 година, но дълго време като че ли остава извън вниманието на една част от хората, които обичат планините, защото се намира в гранична територия. В края на миналата година Българска фондация „Биоразнообразие“ създаде..

публикувано на 22.01.21 в 13:10
Паметник на Кръстьо Пишурка в Лом от 1933 г.

За Кръстьо Пишурка и случайния миманс в историята

Защо не съм и аз поет,  поет като Пишурката?  Ех, че ода бих направил  на баба си на хурката! Така в „Защо не съм“ Ботев се измайтапи с Кръстьо Пишурка преди около век и половина и оттогава се подсмиваме и ние. А Кръстьо Пишурка е много достоен възрожденец и будител – прави първите стъпки в съвременния български театър, създава..

публикувано на 22.01.21 в 09:00

За разговорите на работното място

Където и каквото и да работим, езиковото общуване е неизбежна част не само от собствената ни трудова дейност, но и от взаимодействието с колеги, началници, подчинени, клиенти, партньори и т.н. И дума да няма, че говоренето или по-точно разговарянето може да подобри постиженията ни, взаимоотношенията в екипа, че дори и здравето ни, но може да причини..

публикувано на 19.01.21 в 17:05