Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Блестящ роман на Джон Банвил

Снимка: en.wikipedia

Ирландският писател Джон Банвил е добре познат на българския читател, но тази книга вероятно ще бъде изненада, защото сюжетът е криминален. Не че той не пише криминални романи под псевдонима Бенджамин Блек, но този път е с истинското си име, а и романът му „Сняг“ далеч надхвърля представите просто за добра кримка. 

Книгата разкрива различни аспекти от живота в Ирландия, като не спестява и неудобните подробности. Снегът и студът сковават всичко, а детектив Страфорд трябва да разкрие жестокото убийство на свещеника Том Лолес. Снегът и студът са силна метафора за състоянието на страната, за политическите, социалните и религиозните проблеми, за живота на самия Страфорд. 

Банвил е блестящ не само в разнищването на случая, а и в цялостната картина на живота в страната си, която майсторски описва. Езикът, стилът и формата на романа убеждават за пореден път в умението му на опитен писател и книгата се чете с удоволствие. Корицата на София Попйорданова го допълва.

Чуйте Иглика Василева, преводач на „Сняг“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Стефан Джамбазов с ретроспектива в столичното кино „Одеон“

Два документални филма ще бъдат представени в памет на журналиста, сценариста и режисьора Стефан Джамбазов, който ни напусна миналата година. Филмите „Левски и ние“ и „Надежда“ могат да бъдат видени на 24 януари от 18 часа в столичното кино "Одеон" .  Стефан Джамбазов е работил като сценарист и режисьор във филмово студио "Време" и в Студио за..

публикувано на 24.01.22 в 15:00

Културата на бързи обороти – 17-23 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 17 до 23 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 23 януари: До 29 януари в галерия Credo Bonum може да разгледате изложбата „Бестиарии 2“. Дело на Никола Тороманов и Александър Илиев . „Бестиарии 2“ е римейк..

публикувано на 24.01.22 в 13:10
доц. д-р Атанас Кацаров

"Лечебницата в Античността и Средновековието" и други проекти

Още в първите дни на новата 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките покани своята публика на откриването на най-новата си временна изложба "Лечебницата в Античността и Средновековието". Тя се посвещава на 15-годишнината от откриването на..

публикувано на 24.01.22 в 12:00
Асен Янев

Успешни български артисти извън родината

Няколко български артисти с успешна творческа биография извън България гостуваха неотдавна със свои изложби в София.  В предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция” те разказват за нещата, които ги вдъхновяват, за творческия процес и за бъдещите си планове.  Това са Асен Янев – интердисциплинарен артист, който живее в Швейцария, и след Базел, Мадрид,..

публикувано на 24.01.22 в 10:10

Фестивалът на младите „Солинария“ обявява конкурс за пианисти

„Солинария“ е фестивалът в Созопол, който има за цел да подкрепя младите музиканти в дългия им път на творческо израстване. Сега "Солинария" разширява своята дейност, като включва във второто си издание международен конкурс за пианисти.  Екипът на „Солинария“ осъзнава, колко важно е за прохождащите таланти да имат своя сцена на изява и да израстват,..

публикувано на 23.01.22 в 15:00
Подкасти от БНР