Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Песни за тъга и радост

Снимка: архив

Роднина на дъжда

Далеч от делничния бит,

далеч от думи неразбрани,

шосето като черен бинт

превързва тихите ми рани.

Един разлюшкан автобус

извън мъглата ме извежда

и слизам на завоя пуст,

повикан от една надежда.

Той може би ще разбере

защо се лутам без причина –

дъждът, роднина на море,

на горди облаци роднина.

Аз също искам да летя,

а все на дребно се пилея –

между небето и пръстта,

загледан в делника живея.

Нагазвам в меката трева,

ръце размахвам сред простора…

И уж към себе си вървя,

а хора търся, други хора.

стихове: Георги Константинов, музика: Момчил Колев

изпълнение: Добрин Досев

Песента е създадена през 2020 година и е част от проекта „Пеещи артисти“, с автор и продуцент Игор Марковски.

Като събирателна песен в срещата звучи „Те не могат да ми го отнемат“ – това е и основна фраза в мелодията They Can’t Take That Away From Me. Чуваме я с аранжимент на Дейвид Пак, направен 50 години след като песента се появява на света, през 1937-а. Автори са Джордж и Айра Гершуин. „Те не могат да ми го отнемат“ е лайтмотив в последния филм, в който Фред Астър и Джинджър Роджърс участват заедно и играят семейна двойка. В песенния текст Линда (героинята на Дж. Роджърс) казва на Фред Астър нещата, които ще ѝ липсват: „начинът, по който носиш шапката си, начинът, по който пийваш /сръбваш!/ чай“, „начинът, по който държиш ножа си, начинът, по който танцувахме до три сутринта“, „начинът, по който промени живота ми“. И след всеки ред следва фразата: „Не, не! Те не могат да ми го отнемат“, с други думи: никой не може да ми отнеме всичко това. Песен за спомена, за смесени тъга и радост. Или както Сенека е изрекъл: „Радостите и тъгите са гвоздеи, които скърпват душата с тялото“. Струва си понякога да го припомним.

На вашето внимание – и изпълнения на Андреас Алеман, Найна Кунду и Скот Кинси, Брус Хорнсби, „Ролингстоунс“, Кросби, Стилс енд Неш, Тейлър Суифт и „Дикси Чикс“, Кърк Франклин и неговия госпъл хор… Добре дошли сте.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20