Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Песни за тъга и радост

Снимка: архив

Роднина на дъжда

Далеч от делничния бит,

далеч от думи неразбрани,

шосето като черен бинт

превързва тихите ми рани.

Един разлюшкан автобус

извън мъглата ме извежда

и слизам на завоя пуст,

повикан от една надежда.

Той може би ще разбере

защо се лутам без причина –

дъждът, роднина на море,

на горди облаци роднина.

Аз също искам да летя,

а все на дребно се пилея –

между небето и пръстта,

загледан в делника живея.

Нагазвам в меката трева,

ръце размахвам сред простора…

И уж към себе си вървя,

а хора търся, други хора.

стихове: Георги Константинов, музика: Момчил Колев

изпълнение: Добрин Досев

Песента е създадена през 2020 година и е част от проекта „Пеещи артисти“, с автор и продуцент Игор Марковски.

Като събирателна песен в срещата звучи „Те не могат да ми го отнемат“ – това е и основна фраза в мелодията They Can’t Take That Away From Me. Чуваме я с аранжимент на Дейвид Пак, направен 50 години след като песента се появява на света, през 1937-а. Автори са Джордж и Айра Гершуин. „Те не могат да ми го отнемат“ е лайтмотив в последния филм, в който Фред Астър и Джинджър Роджърс участват заедно и играят семейна двойка. В песенния текст Линда (героинята на Дж. Роджърс) казва на Фред Астър нещата, които ще ѝ липсват: „начинът, по който носиш шапката си, начинът, по който пийваш /сръбваш!/ чай“, „начинът, по който държиш ножа си, начинът, по който танцувахме до три сутринта“, „начинът, по който промени живота ми“. И след всеки ред следва фразата: „Не, не! Те не могат да ми го отнемат“, с други думи: никой не може да ми отнеме всичко това. Песен за спомена, за смесени тъга и радост. Или както Сенека е изрекъл: „Радостите и тъгите са гвоздеи, които скърпват душата с тялото“. Струва си понякога да го припомним.

На вашето внимание – и изпълнения на Андреас Алеман, Найна Кунду и Скот Кинси, Брус Хорнсби, „Ролингстоунс“, Кросби, Стилс енд Неш, Тейлър Суифт и „Дикси Чикс“, Кърк Франклин и неговия госпъл хор… Добре дошли сте.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15

Сатирата на Шостакович – „Райок“

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу..

публикувано на 29.07.21 в 08:05
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35