Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 година... Променя ли се музеят

Снимка: архив Борис Хаджийски

Започва новата година с нови очаквания, но и със старите си тревоги. Как ще се развива културното пространство и каква ще бъде съдбата на инициативите в тази област, след като възможностите за комуникация и пряко общуване с изкуството и творците, са силно ограничени..!? В тази среда как и музеите ще осъществяват своята дейност? Какво да очакват те през 2011 г. – от публиката, от държавата, от своите екипи и от новите си идеи за изложби?

По тези теми е разговора с Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик и председател на Управителния съвет на сдружение „Български музеи“.

Борис ХаджийскиОфициално музеят в гр. Пазарджик е отворен за посетители на 13 декември 1911 г. Първата голяма експозиция – „Иван Войводов“ – е представена пред нетърпеливата публика на 16 юни 1924 г., Експонатите са изложени в една от стаите на читалище „Виделина“, където тогава се е помещавал музеят. Събитието се случва по време на общоградско тържество, в деня на читалищния празник „Св. Дух“. Във фондовете на музея започват да постъпват хиляди документални и веществени паметници, много от тях уникати. На основата на тази първа своеобразна колекция по-късно възниква експозицията на Общия народен музей.

Едни от най-изявените по онова време български изследователи проявяват голям интерес към археологическите, етнографските и историческите находки. За да изследват събраните документи и артефакти в музея често гостуват учени като проф. Г. Кацаров, проф. Б. Филов, проф. д-р Ив. Велков и др., които популяризират в своите публикации у нас и в чужбина информацията за постъпилите за съхранение в сбирките културни паметници. Днес в неговите фондове се съхраняват над 75 000 културни ценности, като някои от тях са гостували в САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Норвегия, Испания, Италия, Дания, Швейцария и други държави.

В новата си сграда, която се намира в центъра на града, РИМ-Пазарджик и градската галерия „Ст. Доспевски“ се разполагат през 1980 г. Регионалният исторически музей в гр. Пазарджик е един от най-представителните български музеи, домакин на международни и национални конференции, кръгли маси, симпозиуми. Неговият екип успешно е осъществил редица национални проекти и музеят е търсен партньор на различни институции, по проекти на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36