Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключението на господата Сотир и Пенко Гелеви

Този господин Боровинка е странен. Има странни чехли и е с височината на една момина сълза. Върши странни неща и изглежда странно, но ти става веднага симпатичен – още от рисунката на корицата, от първата страница на тази очарователна книга. После и деца, и родители трудно ще спрат да гледат илюстрациите и да четат.

Всеизвестно е, че добрата детска книга с успех може да се чете и от възрастните. А „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ е точно такава.

Братята Сотир и Пенко Гелеви са създали чудесна и странна книга, в която господин Боровинка преживява най-различни моменти (невинаги приятни) и все пак успява да се завърне вкъщи невредим за радост на съседката си Дива Ягода. А всъщност той просто е тръгнал да лови пресни попови лъжички за обяд... Какво му се случва, ще разберете, ако прочетете книгата.

Чуйте Зорница Христова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35

Да извадиш Дон Кихот от боклука

С един от най-новите си спектакли – „Дон Кихот“, Драматичният театър „Константин Величков“ в Пазарджик гостува на софийската публика. Сценичната адаптация и постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес са на проф. Маргарита Младенова, в ролята на Дон Кихот е актьорът Иван Бърнев, а в образа на Санчо Панса се превъплъщава Александър..

публикувано на 14.01.21 в 17:07
актрисата Хани Нахмиас

Месец на поезията в Израел

От години месец януари в Израел е месец на поезията. Освен литературни четения има тридневни панаири на поезията на открито. И доколкото на иврит песен и стих са една и съща дума, има и концерти на бардове.  Но този януари е по-различен – върлува епидемия от коронавирус. Тазгодишният Фестивал на поезията е организиран по различен начин и се провежда..

публикувано на 14.01.21 в 16:13