Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В света на Харуки Мураками

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Определят го като един от най-влиятелните съвременни романисти, а името му няколко пъти е спрягано и за Нобелова награда. Харуки Мураками е едно нестандартно съчетание между светоусещането на Изтока и културата на Запада. Роден е в Киото, Япония, но винаги се е интересувал повече от американска литература. На това критиците отдават „западния“ му стил на писане, който го отличава от останалите японски автори.

Мураками е автор, който се интересува от различни сфери на изкуството и това личи във всичките му романи. Отвежда те в един привидно спокоен свят, в който изведнъж започват да валят риби от небето или ненадейно те заговаря някоя улична котка. В книгите му може да се забележи и един особен интерес към музиката. Самият Мураками притежава огромна колекция от музикални плочи, а в един период от живота си е собственик на джаз бар. На български са излизали „Хроника на птицата с пружина“, „Кафка на плажа“, „Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и др.

За красивия свят на Мураками е разговара с Кремена Димитрова, директор „Комуникации“ към издателство „Колибри“, които са посветили цялата седмица на Харуки Мураками. Тя споделя, че това е автор с невероятно въображение, който те отвежда на неподозирани места, описвайки съвсем прости неща: „Той е вселена, в него всеки открива по нещо. В книгите му има много закодирани пластове. Една книга може да бъде прочетена няколко пъти, но читателят всеки ден ще открива нови и нови детайли“.

Още за творчеството на Харуки Мураками може да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Особености на кенсъл културата

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации,..

публикувано на 21.04.21 в 17:45

Актрисата Биляна Стоева: Пълноценен, плътен е животът ми в актьорската професия

„От шестгодишна съм в театрален състав, изключително известен във Варна по това време – „Златното ключе“. Дванайсет години, до XII клас, това беше най-силната ми емоция, най-силните ми приятели, които и до ден днешен ме заобикалят. Това ме палеше, веднага ме приеха в Театралната академия и от там нататък аз се занимавам само с това. С актьорската..

публикувано на 21.04.21 в 16:45

„Кварталите на Габрово. Част 1“ – историята на града от ранния османски период до 2020 г.

Новата книга „Кварталите на Габрово. Част 1“ представя историята на града от ранния османски период до края на 2020 г. Тя е  пета подред в историческата колекция „Габрово – живият град“, стартирала през 2008 г.  Автори са Момчил Цонев и Даниела Цонева. Издател отново е Фондация за българска литература - София в партньорство със сдружение Обществен..

публикувано на 21.04.21 в 16:29
Икар. Легендата за Метек Кош – реж. Мачей Пепшица (2019, 117‘)

IV издание на Полския филмов фестивал в София

Полският институт в София е домакин тази седмица на IV издание на Полския филмов фестивал "Кинотека". Едно събитие, вече традиционно, очаквано с интерес от българската публика, което показва съвременно полско кино. Програмата е специално селектирана за българските зрители и се осъществява съвместно с института „Адам Мицкевич“ във Варшава. Селекцията е..

публикувано на 21.04.21 в 15:32
Йордан Кожухаров

Йордан Кожухаров – "културен аташе на Асеновград"

През последните години го наричат „културен аташе на Асеновград“. Една титла, която той получава сред приятели и съмишленици и се разпространява и в по-широки кръгове. Дипломат от кариерата в духовния свят, защото това е естественият избор на хората. Йордан Кожухаров е един от приятелите на програма „Христо Ботев“ – от рубриките "Duende" и "Радиоулица" –..

обновено на 21.04.21 в 14:39