Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида".

„Това се случва в местност Юнаците /Седми километър, Стара Загора. Две взломни кражби в имота ни и двете със спряно наказателно производство. Първата е на 30.10.2018 г. със стъпки, отпечатъци и кръв. Две години молби, писане и откази. Накрая се оказа, че кръвта е на рецидивист, но предварителното производство е спряно. Втората кражба е на 28.19.2020 г. – предварителното производство отново е спряно – има свидетел, че единствено е видян полицаят, който ни е съсед, с резачка.“ Мария Вълчева предоставя копие на спряното наказателно производство от наблюдаващия прокурор.

Сагата с МВР и полицая започва в средата на 2018 г. „Съсед по място ни е Кольо Гьоков Гьоков е служител на БНТЛ към ОДМВР-Стара Загора , освен това е и вещо лице в съда и е в служебни отношения с прокурорите от РП и ОП – Стара Загора, затова и получаваме само откази. Кольо Гьоков започва да строи незаконно, като строителните материали ги струпва в съседния имот и има предварително производство за обсебване. Съседи са подавали жалби за този строеж и Гьоков е имал съмнения и в нас, за което един съсед Тончо ни предупреди като каза: "Свилене, ако не се спреш да пишеш за незаконния му строеж, той ще започне да рови.

1.  След няколко дена Кольо Гьоков се жалва в Община Стара Загора   

2. На 15.09.2018 г. посегна с лопата в ръка, псувайки със злоба и през зъби и ако не се бях показала, не се знае какво щеше да се случи, за което сезирахме прокуратурата. Не беше образувано досъдебно производство. Искам да вмъкна, че при даването на показания от нас в МВР той вече знаеш и скочи в асансьора при нас, от което аз много се изплаших.

3. 26.09.2018 г. подава жалба в РСПБЗН в която твърди, че представляваме опасност за здравето и живота му. Въз основа на тази жалба има образувано ЧНД 198 от 2019 г. от РС-Стара Загора което се оказа, че е неправомерно.

4.  На 30.10.2018 г. - взломна кражба, за която писах, въпросът е този рецидивист как е намерил имота ни, при положение че пожарна и полиция не могат да ни открият и затова се съмняваме, че сме поръчани.

5.  На 08.05.2019 г. съпругът ми получи призовка за насрочено дело с нчхд № 1179/2019г., като за свидетели е посочил тримата оперативни работници, които трябваше да извършат процесуално-следствени действия, които изглежда не са иззети както трябва и това е голяма пречка. В същия ден Кольо Гьоков е подал втора жалба в Пожарната, но не ми дават да прочета какво е писал.

Оказва се обаче, че единият от оперативните работници е пряк колега на Гьоков и приятел, защото му е строил незаконния строеж, но при тези обстоятелства не си даде отвод. И така Кольо Гьоков завежда дело срещу съпруга ми за клевета – като за свидетели пише тези трима оперативни работници и поемното лице. В деня, в който получихме призовката, отидохме при Директора на ОДМВР с въпрос какво става – отговорът който получихме, че тримата полицаи може да не знаят, че е писано. Тогава пуснахме запитване към МВР три пъти и накрая получихме отговор, че не се е доказало, че някой е казал на Гьоков, за да съди съпруга ми. Пуснахме жалба до РП-Ст. Загора за набеждаване и изведнъж се оказа, че поемното лице не е чуло, а полицаите са чули. В отговора от прокурора се оказва, че когато съм се обадила на 112, не са изпратени разследващи полицаи, а свидетели по дело за клевета.

Искам да вметна, че ни се обадиха, че Гьоков ще си оттегли жалбата само ако съпругът ми подпише споразумение с него. Ние отказахме. Съпругът ми се яви на дело, на което никой не дойде, защото Кольо Гьоков е поискал прекратяване, но беше осъден да ни плати адвокатските разходи. Оказа се, че полицаите в ОСлО към ОП-Стара Загора са дали съвсем други показания. И така има набеден, на който никой не му е казал нищо, но той знае и е възприел някакви думи за клеветнически. Последваха множество преписки и всички с отказ, като отговорите, които получаваме, са съвсем различни от това, което питаме. Това накратко е сагата с полицията – 2 взломни кражби, набедявания, частни наказателни дела без причина и всичко това, за да ни изсели и да строи незаконно.

Сагата с Община Стара Загора е идентична. След като той пише за нас и ние правим контра, оказва се, че той строи незаконно. На 30 .10.2018 г. му е издаден констативен акт за незаконен строеж. Събори една колона и приключи. След като нееднократно сезирахме Общината и омбудсмана – не получавахме отговор. След като на 3.08.2019 г. Кольо Гьоков започна да ни замерва с камъни, аз се обадих на Инспектората към МВР и от там са наредили разследване към ОП-Стара Загора и от тази преписка ние научаваме, че служител на Общината изведнъж е приел, че строежът е въведен в съответствие със строителните книжа, което не е вярно и получих странно писмо от Община Стара Загора, че ще се позоват на решението на прокуратурата. Прокуратурата просто е направила проверка за престъпление по чл.282 ал.1 от НК и всичко са прикрили и продължават да прикриват. След като сезирахме и Областния управител, за да замажат още нещата, издават втори констативен акт №9/13.02.2020 г. за един и същ строеж и след много писане и срещи е издадена кметска заповед, която някой е подучил Кольо Гьоков и той я обжалва в АС-Стара Загора (№440/2020), като е завел двама лъжесвидетели, единият от които пребивава на Седми километър в имот без нотариален акт и с постройки, които предполагам, че също са незаконни. Нееднократно съм сезирала и ДНСК-София, но Община Стара Загора прикрива действията на своите служители." 

Един от потърпевшите в казуса на Мария Вълчева се оказва още един съсед, чието място не е имало заграждения и Кольо Гьоков започва да си трупа строителните материали в неговото място. След разговор между потърпевшия бивш учител от Стара Загора Руси Русев и Гьоков, той мести строителните материали, но демонстративно започва да си паркира автомобила отново в мястото на Русев. Какво следва по-нататък, чуйте от Руси Русев от Стара Загора.

Какви действия предприема община Стара Загора срещу незаконното строителство на полицая Кольо Гьоков и извършените от него нарушения? Чуйте повече от Ангел Стоманярски, началник Отдел контрол по строителството в Община Стара Загора, който обеща да прилага закона, така, както го изисква. 

Според адвокат Захари Генов на базата на извършените взломни кражби някои процесуално-следствени действия не са извършени. Чуйте и коментара му по казуса. 

Кольо Гьоков също бе потърсен за коментар, но той отказа да направи такъв.

Чуйте повече от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Иванова: Мечтая да съм първата българка в Космоса

Татяна Иванова е първата българка, тренирана от НАСА за астронавт. Тя е ученичка последна година в Добрич, обича музиката, поезията и танците. Мечтае да е първата българка, излетяла в Космоса. Участвала е в два лагера на НАСА – в Измир, Турция, и в Алабама, САЩ. Татяна Иванова е главен герой в “Нашият ден“. “ Имаме двама..

публикувано на 08.03.21 в 12:28

Осмомартенско шествие – жените винаги на първа линия

Шествие за правата на жените винаги на първа линия организира днес неформалният колектив “Феминистки мобилизации“. Това е колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете. За пета поредна година те канят всички желаещи да се присъединят към тях на 8 март. Какво не сме отвоювали още? Темата..

публикувано на 08.03.21 в 11:50
Илюстративна снимка

Жени бежанки излизат от анонимност в обща изложба

Бежанки от Афганистан, Сирия, Ирак, Тунис, Иран и Мароко, намерили подслон в България, излизат от анонимност, показвайки лицата си и разказвайки личните си истории, в изложба, която ще бъде открита до края на месеца. С подкрепата на Фондация “Мисия криле“ те се обединяват и подготвят честване на Международния ден на жената.  Диана..

публикувано на 08.03.21 в 10:48

20 избрани инициативи отбелязват 8 март в различни градове

20 инициативи бяха селектирани измежду 112 проектни идея от Български фонд за жените, за да отбележат 8 март в цялата страна. С какво тези проекти са по-интересни и по-значими от останалите? Темата коментира в “Нашият ден“ Рада Еленкова програмен директор на Фонда. “Ние получихме 112 проектни идеи от над 46 населени места. Като в..

публикувано на 08.03.21 в 09:57

Предопределена ли е цената на доверието

Семантичната технология, според експертите, е по-близо до живота, защото светът е изграден не от данни, а от огромно количество и разнообразие на структурирани единици, които са включени една в друга и си взаимодействат по хиляди начини. Дотук със семантичните технологии. Д-р Никола Тулечки е преподавател по Семантични технологии в СУ и НБУ и..

публикувано на 08.03.21 в 08:30