Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора
Снимка: archives.bnr.bg

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се отличава от съседното село по това какви носии прави, но и всяка къща е различна от съседната къща“, споделя художничката Надежда Кутева, дъщеря на известния композитор и диригент Филип Кутев. За нея традициите около българския народен костюм крият една съвършена естетика, която се усъвършенства през вековете.

Летен концерт на хора на ансамбъл „Филип Кутев“ в двора на Националната галерия, в който всички певици са били облечени в различни и наситени с цветове, орнаметники и символи носии, провокира желание за запознанството с българския народен костюм. За едно вглеждане в творчеството на редица живописци, включени в експозицията на Националната галерия в „Квадрат 500“, в което централна тема е традиционният ни бит. Художници като Иван Мърквичка, Антон Митов, Иван Ангелов, Никола Образописов, Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев и Димитър Казаков - Нерон.

„Това, което рисуват тези български художници в този период, то не е някаква специална насоченост към етнографията, те просто рисуват бита, защото до средата на 50-те години бит, етнография, фолклор – това просто е едно цяло, животът е едно цяло“, допълва още Надежда Кутева. След разговора, посветен на мястото на българския национален костюм в емблематичните живописни творби, които можем да открием в колекцията на Националната галерия, тя разказа за картините-уроци по етнография и в ефира на „Време и половина“.

„Те могат да служат като урок по етнография. Специално това, което рисува Мърквичка с тази съвършена, реалистична негова школа. И не само това, той бива наречен от тогава вече зараждащата се критика „чех по рождение, българин по мисли, стремежи и идеали“. Тоест, той влага не само своята виртуозност и умението си да рисува, но той влага и нещо, като че ли е по-българин от българите в това, което рисува“, твърди художничката.

За дълбоката символика, която можем да открием в традиционните български народни носии, за развитието и обогатяването им в емблематичните живописни произведения, които имат сериозен документален смисъл, Надежда Кутева разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените в музиката – нов проект на Датското радио, посветен на жени-композитори

В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Европейският съюз за радио и телевизия осъществи нови програми от проекта, озаглавен „Жените в музиката“, който започна през 2019 година. Специално за 8 март 2021 г. Датското радио в сътрудничество с БиБиСи изготви серия от мини-портрети в звук на жени-композитори, които..

обновено на 08.03.21 в 09:14

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

обновено на 07.03.21 в 09:57

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15