Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Снимка: Pixabay

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

Новата педална арфа е повече от необходима за децата в тези класове, които нарастват с всяка година. От 6, те вече са 24 – в различни възрастови групи, от 1 до 12 клас.

Арфите обаче все са си три – една на 40, една на 45 години и най-младата сред тях – 10-годишната. На две от тях са свирили учителките на децата, когато са били още ученички.

Арфата е древен и красив инструмент. Тя е от богат и славен род и има немалко наследници. С вълшебния си звук тя е считана за инструмент на кралици и ангели, на жреци, поети и императори, инструмент, чиято песен може да действа като терапия. Тази приказна царица-разказвачка е и скъп инструмент, който не всеки може да си позволи. Арфата изисква сериозна поддръжка. Нейната сложна механика е податлива на амортизация – не само заради натоварването при нейното ежедневно използване, но и заради промяната във външната среда и транспортирането ѝ.

А децата, които свирят на нея, репетират често, но могат да го правят само в училището. Със същите тези три арфи те и нерядко пътуват и участват в различни конкурси, от които печелят и големи награди. Само през изминалата нелека 2020 година ученичките от класовете по арфа на Музикалното училище са спечели 7 първи награди от престижния Международен онлайн конкурс Music Competition Online 2020, който се проведе за първи път в Париж.

Затова и родителите на децата изявяват желание да подкрепят усилията на училището да осигури условия за разгръщане на таланта на младите арфови изпълнители. Така се стига и до инициирането на кампанията „Нова арфа за нашето училище“, която, макар да започва в трудната за всички 2020-а, вече е към своя край. Изкисква само още малко усилия, за да постигне необходимото – закупуването на новата педална арфа.

Повече за кампанията и за това как може да се включите в нея ще откриете в сайта на каузата.

В звуковия файл можете да чуете какво споделиха учителките на талантливите деца от класовете по арфа в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – д-р Кохар Андонян и Лили Стоева, както един от родителите, които активно участват в провеждането на кампанията – Алексей Христов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как още в първите опуси е заложена формулата на цялостното творческо разгръщане на тримата автори. •..

публикувано на 05.03.21 в 09:05