Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Снимка: Pixabay

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

Новата педална арфа е повече от необходима за децата в тези класове, които нарастват с всяка година. От 6, те вече са 24 – в различни възрастови групи, от 1 до 12 клас.

Арфите обаче все са си три – една на 40, една на 45 години и най-младата сред тях – 10-годишната. На две от тях са свирили учителките на децата, когато са били още ученички.

Арфата е древен и красив инструмент. Тя е от богат и славен род и има немалко наследници. С вълшебния си звук тя е считана за инструмент на кралици и ангели, на жреци, поети и императори, инструмент, чиято песен може да действа като терапия. Тази приказна царица-разказвачка е и скъп инструмент, който не всеки може да си позволи. Арфата изисква сериозна поддръжка. Нейната сложна механика е податлива на амортизация – не само заради натоварването при нейното ежедневно използване, но и заради промяната във външната среда и транспортирането ѝ.

А децата, които свирят на нея, репетират често, но могат да го правят само в училището. Със същите тези три арфи те и нерядко пътуват и участват в различни конкурси, от които печелят и големи награди. Само през изминалата нелека 2020 година ученичките от класовете по арфа на Музикалното училище са спечели 7 първи награди от престижния Международен онлайн конкурс Music Competition Online 2020, който се проведе за първи път в Париж.

Затова и родителите на децата изявяват желание да подкрепят усилията на училището да осигури условия за разгръщане на таланта на младите арфови изпълнители. Така се стига и до инициирането на кампанията „Нова арфа за нашето училище“, която, макар да започва в трудната за всички 2020-а, вече е към своя край. Изкисква само още малко усилия, за да постигне необходимото – закупуването на новата педална арфа.

Повече за кампанията и за това как може да се включите в нея ще откриете в сайта на каузата.

В звуковия файл можете да чуете какво споделиха учителките на талантливите деца от класовете по арфа в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – д-р Кохар Андонян и Лили Стоева, както един от родителите, които активно участват в провеждането на кампанията – Алексей Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05