Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

| обновено на 20.01.21 в 13:17
Снимка: БГНЕС

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Байдън изглеждат като нещо, което не ни засяга пряко. Световният избирател обаче се променя под въздействието на тази динамика и вероятно променя мястото, на което се намира. Дали и как? 

Социалният антрополог Харалан Александров отговаря на тези и други въпроси в "Нашият ден":

"Така важният преход в управлението на САЩ, страната с най-голямо влияние върху процесите в света, е за първи път толкова драматичен – от много години. И част от драматизма се основава на нажежените страсти, на разрушителните поведения на част от американските избиратели – нещо, което не е толкова изненадващо, предвид развитието на икономиката и на обществените отношения и силното изостряне на неравенствата, поява на големи групи губещи през последните години. Това, което е стряскащо, е, че се случва тъкмо в Съединените щати – този стожер на демокрацията, стабилността и предсказуемостта (поне що се отнася до вътрешната политика). Истината е, че тепърва започваме да изучаваме тези процеси."

Харалан Александров уточни, че имаме нова ситуация от гледна точка на нагласи и поведения на големи електорални групи. Тя се влияе, най-общо, от специфичните културни, икономически промени, от технологичната промяна, която създаде нов паралелен свят – тоталната реалност на социалните медии, в които хората създават нови мнения, групират се, създават нови граници и коалиции.

"Ефектите от всички тези натрупвания са очевидната радикализация на политическото поведение на значими групи хора. Това, разбира се, вещае дестабилизация в публичния живот."

Как българският избирател се повлиява от тези процеси

"Имахме възможност с колеги да изследваме българската диаспора – но тя е специфична група в европейските страни и в САЩ. Мога да кажа, че българите са много разделени на социален признак – голяма част от тях подкрепяха Тръмп... Това, на което съм свидетел през тези контакти, ме кара да мисля, че в момента в САЩ разделението е по-дълбоко и по-драматично, отколкото в България. 

Що се отнася до нашия случай – тези процеси са съвсем видими. Съществуват ясно обособени групи от възбудени, активни, мотивирани, ангажирани граждани, които обаче не познават останалата част от света – много силно е фрагментирано обществото, не само електорално (което вероятно ще се отрази на следващия парламент), а ментално и културно. Това е новото явление. Оказва се, че универсалните средства за комуникация, безкрайният достъп до информация, който дава интернет, огромната възможност за себеизява и публичност, която предоставят социалните медии, не са довели до по-голяма социална кохезия, а напротив – до по-голямо разделение и фрагментиране."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47