Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Зоран Станков

Сърдечно-съдови изменения след прекаран Covid-19

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Какви са последиците от Covid-19 за системите в нашия организъм? Все повече данни се събират. Оценка на сърдечно-съдовата система при пациенти след преболедуван Covid-19 прави в "Нашият ден" интервенционалният кардиолог д-р Зоран Станков, от екипа на проф. Иво Петров. 

База за оценката

"С увеличаване на броя на пациентите, прекарали Covid-19, след втората вълна значително нараства. Аз лично дневно преглеждам по 5-6 човека след Covid инфекция. Основните проблеми, споделени от пациентите, са: липса на задоволителен функционален капацитет (т.е. задухът персистира, както и лесната умора); от страна на сърдечно-съдовата система най-честото оплакване е сърцебиене – около 80%, което е доста симптоматично. При направените допълнителни изследвания (ехокардиография) на пациенти с прекаран Covid перикардните изливи са доста по-редки (аз лично съм засекъл 4 от близо 200 пациенти), а пък миокардитите, което е най-сериозното усложнение на сърдечно-съдовата система, към момента доказан миокардит след прекаран Covid имаме само при един пациент. Това е добра новина. 

Когато говорим за големите съдове, усложненията са доста по-чести. Лекували сме пациенти, които имат запушване на вени (доста често). Изследвания от Испания описват около 20% белодробен тромбоемболизъм като усложнение след Covid. Такива пациенти лекуваме поне по 5 на седмица. Да не забравяме и артериалните тромбози – за последния месец – 6 пациенти, които сме лекували от периферни емболии (най-често на горни крайници). Все още няма достатъчно база данни, за да разберем защо точно така се получава."

Сравнение с други прекарани вирусни инфекции

"Аз разделям нещата на две групи – увреда директно на сърцето и тромбози на периферните съдове с техните усложнения. Първата група са много редки, за щастие, сравнени с другите вирусни инфекции. Втората група, за съжаление, (тромбозите на вените и артериите) е много по-честа при Covid. Тук говорим за съвсем различен механизъм – не както при другите вирусни инфекции – възпаление на самата плака, а емболии и тромбози, които са на места даже при хора, които нямат атеросклероза. Механизмът е съвсем различен и честотата е по-голяма."

Групи с по-голям риск от усложнения

"Тук групите не можем да ги определим. Затова при пациенти със среднотежко и тежко изкарана инфекция е много важно по-продължителното антитромботично лечение – приемането на антикоагуланти за по-дълъг период от време. Испанците препоръчват до 45 дни да се приемат антикоагуланти, което и аз препоръчвам на моите пациенти."

Необходим набор от изследвания

"При нас правим изследвания на: пълна кръвна картина, нива на Д-димер, маркери на възпаление, нива на фибриноген, електрокардиограма, за да установим дали има ритъмно-проводни нарушения и синусови тахикардии, най-чести при тези пациенти. Профилактиката на сърдечно-съдовия преглед приключва с ехокардиография на сърцето, за да изключим миокардити и перикардни изливи. И финално – Доплер на периферните артерии и вени."

Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47