Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Росен Калпачки:

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Covid-19 може да крие изненади и месеци след приключването си

| обновено на 20.01.21 в 16:21
доц. Росен Калпачки
Снимка: УМБАЛ „Света Анна”

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19. 

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден":

"Гилен-Баре е тежко усложнение на каквато и да е инфекция. Наличието и повсеместността на Covid-19 правят възможността от подобни усложнения много по-честа. Гилен-Баре по принцип е едно от най-неприятните, меко казано, заболявания в неврологията. Това сложно заглавие крие една прогресираща за часове или дни парализа, която драматично започва от стъпалата и бавно пълзи нагоре – обхваща цялата мускулатура, вкл. дихателната, дори и лицевата мускулатура. Ако това не се спре, спира дишането и пациентът, макар и в пълно съзнание, не може да живее без помощта на апарати. Това състояние започва със слабост в долните крайници и изтръпване – пациентът остро – за часове – спира да може да ходи.

Дано не е тенденция. Аз го свързвам по-скоро с масовото разпространение на Covid-19, като инфекциозно заболяване. Това е едно усложнение на инфекциозни заболявания, които засягат нервната система, и се надявам с овладяването на инфекцията – и в национален, и в световен мащаб – да не се стигне до множество развитие на подобни случаи."

Нервната система след преболедуван Covid-19 – честота на усложненията

"По-често, отколкото очаквахме, нервната система страда. За щастие, повечето усложнения на нервната система не са фатални. Разбира се, е нормално хората да стават адски тревожни, нормално е да се вглеждат повече в себе си – неминуемо остава отражение. Ако преминем през тази тревожност, има доста пациенти, които се оплакват от нарушение в равновесието, има доста хора с главоболие, повече отколкото ни се иска, след инфекциозно заболяване. За нас, като спешни невролози, е важно, че категорично има връзка между прекаран Covid-19 и инсулт у хора, които иначе не биха получили – по-млади, по-здрави хора, при които инфекциозното заболяване може, забележете, месеци след прекаран Covid-19, да отключи проявата на инсулт."

Групи в по-голям риск

"Невролог трябва да ви види, когато все пак имате оплаквания. Оплакванията не трябва да се подценяват, нито да се хиперболизират. Не бих откроил обаче рискови групи, поне не все още, за които да се каже, че са по-високо рискови за развитие на неврологични усложнения. Няма пряка връзка между тежестта на Covid инфекцията и опасността от неврологични усложнения. Covid може да крие изненади и месеци след приключването си."

Ваксините

Според доц. Калпачки човечеството, различно от стадо маймуни, реагира на инфекцията с ваксини. "Те са доказан медицински метод даже да се унищожат заболявания – има такива исторически примери. Ваксините нямат алтернатива в преборването на такова абсолютно многолико и не много логично от медицинска гледна точка заболяване като Covid-19."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47