Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монкестра 3

Джон Бизли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е дебютирал със силна творба. Принципът е сходен и при музикалните издания, но практиката показва, че най-важно е сякаш качеството на третата продукция: песен, инструментална пиеса или пък – албум. Примери има достатъчно: третият соло пиано албум на Кийт Джарет (познат като „Кьолнски концерт“), „Sweetnighter“– Weather Report, B,S&T III, „Hard Day’s Night“– Beatls), „Led Zeppelin III“, „Apocalypse“– John McLaughlin (MahavishnuOrchestra), „Chicago III“, „ФСБ“ – „Кълбото“,„Offramp“– Pat Metheny Group или грамофонната плоча „Straight, No Chaser“– Thelonius Monk. Е, третият албум на Джон Бизли и джаз формацията „Монкестра“ е на същото топ ниво както и предните две техни продукции. В случая – за номинации и награди „Грами“ е излишно да се говори – не точно те определят стойностите в изкуството, макар да имат стойност за продажбите и бизнеса. А с присъствието на солисти като Джоуи Де Франческо – Хамънд орган (Joey DeFrancesco),контрабасиста Джон Патитучи (John Patitucci), барабаниста Вини Колаюта (Vinnie Colaiuta), изпълнителят на хармоника Грегоар Маре (Grégoire Maret) оркестърът наистина добива ореол на „супер група“, ако се използва рок-лексиката. Тук се среща и флейтиста Хюбърт Лоус (Hubert Laws).Десетилетия по-рано Лоус кани ненавършилия 20 години Бизли за участие в Карнеги Хол…

Традиция през вековете. И занапред във вековете, вероятно. Дано.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как още в първите опуси е заложена формулата на цялостното творческо разгръщане на тримата автори. •..

публикувано на 05.03.21 в 09:05