Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия. 

Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия, дава разяснения в "Законът и Темида".

България живее в условията на пандемия вече една година, а вие поставяте условия в края на мандата на този парламент. Мислите ли, че ще има достатъчно технологично време, за да се приемат желаните от вас промени?

"Ако има желание от страна на отговорните държавни институции, има предостатъчно време, за да се направят необходимите промени. Ние сме изпратили своите аргументи до парламентарните комисии, които имат отношение към решаването на този изключително важен за всички български адвокати проблем, както и към парламента като цяло и към правителството. Единствено въпрос на добра воля е проблемът спешно да бъде решен. Крайно време е да се обърне внимание на българските адвокати, защото има много колеги в цялата страна, които изпитват изключително сериозни затруднения. Няма никаква правна и житейска логика в това част от останалите свободни професии да имат 40% нормативно признати разходи, а 14 000 български адвокати, които внасят огромни средства в държавния бюджет, да бъдат неглижирани за пореден път и спрямо тях да не бъдат предвидени никакви данъчни облекчения.

Не са ли закъснели мерките, които предлагате?

"До този момент търпеливо изчаквахме и се надявахме, че компетентните държавни институции най-после ще обърнат внимание на проблемите на адвокатурата. Висшият адвокатски съвет в края на март и Софийският адвокатски съвет на два пъти през април миналата година поставиха някои от тях публично. Повече не можем, не искаме и не трябва да чакваме. Близо година се отнасяхме с разбиране към всички затруднения, които следват от условията на пандемията, в която всички ние живеем. Крайно време е да се създаде компенсаторен механизъм и за българските адвокати. Ние също живеем в ограничителните мерки на пандемията и силно конкурентна среда. По тези причини е необходимо приоритетно да бъдем подпомогнати от държавата."

Има ли колегии от страната, които ще ви подкрепят?

"Висшият адвокатски съвет на своето заседание от миналия петък – 15.01.2021 г., прие решение, с което подкрепя искането-предложение на Софийския адвокатски съвет. Нашето искане се подкрепя и от много други колегии в цялата страна. В малките градове положението е още по-сериозно и затова предложението ни е радушно прието от всички български адвокати."

В какво ще се изразяват ефективните ви протестни действия?

"По този въпрос Софийският адвокатски съвет ще вземе решение на следващото си заседание на 26-и януари. Ефективните ни протестни действия биха могли да се изразят в митинги и протести пред парламента и правителството и пред съдебните палати в цялата страна. Бихме могли да носим специални стикери или значки на дрехите си. Бихме могли и да не се явяваме по определени категории дела, като държим сметка за защитата на правата и законните интереси на нашите клиенти. Но също така трябва да отбележа, че ние сме диалогични и интелигентни хора. Самият факт, че изчакахме толкова дълго, е показателен, че се надяваме да не се стигне до ефективни протести. Но в същото време сме твърдо решени да отстояваме правата си. Ние сме изложили нашите аргументи и се надяваме, че този път ще бъдем чути и разбрани от компетентните държавни институции." – каза адв. Ивайло Данов.

Разговорите на Анелия Торошанова с адв. Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия, и с адв. Захари Генов можете да чуете от звуковите файлове.Решението на Софийския адвокатски съвет (САС) е взето в края на миналата година – на 22-ри декември на последното заседание на съвета. То е прието с пълното съзнание и отговорност за неговите последици, тъй като адвокатите не могат, не искат и не трябва да чакат повече да бъдат неглижирани от властта при вземане на всякакви мерки, които да им помогнат да оцелеят в тази безпрецедентна пандемична обстановка.

Софийският адвокатски съвет е изпратил писма до Висшия адвокатски съвет и до всички колегии в страната за съгласуване на ефективните протестни действия в национален мащаб, ако държавата за пореден път не обърне никакво внимание на проблемите на адвокатурата.

Искането – предложение до парламента и правителството – е подписано от председателя на съвета и колегията адв. Ивайло Данов. То е адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева, правната и бюджетната комисии, Министерския съвет и министъра на финансите Кирил Ананиев. В него адвокатите напомнят, че са много сериозно засегнати от пандемията от Covid-19, но за разлика от други сектори, в т.ч. и представители на някои свободни професии, българските адвокати не са получили дори минимална подкрепа от държавата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47