Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Снимка: БГНЕС

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната власт – става дума и за управлението на ПП "Витоша", и за концесионер, т.е. има и още гледни точки.

Йордан Рангелов, ски инструктор и член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“, коментира:

"През лятото, когато говорихме с вас, ви споменах, че ни предстои среща с кмета на Перник за нашата идея към Витоша да се построи лифт, който да позволи на перничани да имат по-удобен достъп. Срещнахме се с г-н Владимиров и му изложихме нашите виждания за един такъв проект. Радващото е, че г-н Владимиров и неговият екип веднага харесаха идеята. За съжаление обаче той малко ни отрезви, защото каза, че Община Перник към момента няма възможност финансово да се ангажира с един такъв проект, тъй като са наследили много лоши задължения от предишното управление на града. Ако се появи инвеститор, който да реши да осъществи този проект, той, като кмет, ще подкрепи едно такова начинание, защото то ще бъде от полза не само на Перник, а и на Рударци."

Комуникация със Столична община

"За съжаление с екипа на г-жа Фандъкова нямаме никаква комуникация. Тук е мястото да кажа, че тя ни игнорира. По същия начин постъпва и кметът на район "Панчарево" – г-н Гюров. Идеята ни беше да предложим всички кметове, които са ангажирани с Витоша, по една или друга причина, да се съберат на една среща, да обсъдим проблемите. От тази страна на планината комуникация няма и едва ли ще има в скро време. Пандемията е много удобно извинение. Просто се крият..." 

Състоянието на въжените линии на Витоша

"В зоната на Алеко, която е основната ски зона на Витоша, се появи едно ново съоръжение, макар и малко – за дечицата (могат и възрастните да го ползват), има една чисто нова пътечка, но за съжаление няма да реши проблемите на ски зоната. Ние, като сдружение, ще продължаваме да настояваме и да отстояваме пред всички институции съоръженията на Витоша да бъдат подменени с чисто нови с по-голям капацитет. Логиката на г-жа Фандъкова да ремонтира съоръжения и да ми ги връща в капацитета и варианта от Априлския пленум, нас не ни устройва. Отправям за последен път апел към г-жа Фандъкова, покана: Ако е толкова ангажирана през седмицата, предполагам, че все един ден почива. Нека да си жертва тоя почивен ден, с нейния екип, и да дойде горе на Витоша да разговаряме там на место, да ѝ покажем проблемите на ски зоната. Никой никъде не строи такива лифтове, каквито тя си ги представя."

Екипът на предаването "Нашият ден" също отправя покана към Столична община да се включи с мнение по темата.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47