Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Снимка: БГНЕС

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната власт – става дума и за управлението на ПП "Витоша", и за концесионер, т.е. има и още гледни точки.

Йордан Рангелов, ски инструктор и член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“, коментира:

"През лятото, когато говорихме с вас, ви споменах, че ни предстои среща с кмета на Перник за нашата идея към Витоша да се построи лифт, който да позволи на перничани да имат по-удобен достъп. Срещнахме се с г-н Владимиров и му изложихме нашите виждания за един такъв проект. Радващото е, че г-н Владимиров и неговият екип веднага харесаха идеята. За съжаление обаче той малко ни отрезви, защото каза, че Община Перник към момента няма възможност финансово да се ангажира с един такъв проект, тъй като са наследили много лоши задължения от предишното управление на града. Ако се появи инвеститор, който да реши да осъществи този проект, той, като кмет, ще подкрепи едно такова начинание, защото то ще бъде от полза не само на Перник, а и на Рударци."

Комуникация със Столична община

"За съжаление с екипа на г-жа Фандъкова нямаме никаква комуникация. Тук е мястото да кажа, че тя ни игнорира. По същия начин постъпва и кметът на район "Панчарево" – г-н Гюров. Идеята ни беше да предложим всички кметове, които са ангажирани с Витоша, по една или друга причина, да се съберат на една среща, да обсъдим проблемите. От тази страна на планината комуникация няма и едва ли ще има в скро време. Пандемията е много удобно извинение. Просто се крият..." 

Състоянието на въжените линии на Витоша

"В зоната на Алеко, която е основната ски зона на Витоша, се появи едно ново съоръжение, макар и малко – за дечицата (могат и възрастните да го ползват), има една чисто нова пътечка, но за съжаление няма да реши проблемите на ски зоната. Ние, като сдружение, ще продължаваме да настояваме и да отстояваме пред всички институции съоръженията на Витоша да бъдат подменени с чисто нови с по-голям капацитет. Логиката на г-жа Фандъкова да ремонтира съоръжения и да ми ги връща в капацитета и варианта от Априлския пленум, нас не ни устройва. Отправям за последен път апел към г-жа Фандъкова, покана: Ако е толкова ангажирана през седмицата, предполагам, че все един ден почива. Нека да си жертва тоя почивен ден, с нейния екип, и да дойде горе на Витоша да разговаряме там на место, да ѝ покажем проблемите на ски зоната. Никой никъде не строи такива лифтове, каквито тя си ги представя."

Екипът на предаването "Нашият ден" също отправя покана към Столична община да се включи с мнение по темата.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48

Международен ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или Световен ден на приятелството има няколко пъти в годината в различните държави по различно..

публикувано на 30.07.21 в 08:46
Генерал-майор Груди Ангелов

Ген. Груди Ангелов: Благото на България трябва да бъде преди всичко

В рубриката Главен герой днес влиза генерал-майор д-р Груди Ангелов , началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на..

обновено на 29.07.21 в 14:30

Младежката медия We Matter – всяко мнение е важно

Как младежката медия We Matter насърчава учениците да изразяват мнение? We Matter е ученическо онлайн списание, включващо текстове и интервюта по множество теми, както и креативен кът за онези младежи, които искат да споделят творчеството си с останалите. Елвира Димитрова , основател на онлайн медията We Matter, коментира..

публикувано на 29.07.21 в 09:55

Неравенствата, свързани със свободното придвижване

Неравенствата от гледна точка на пътуването. Как се отразяват върху начина, по който вземаме решения за пътуване и възможността за свободното движение. Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева . Свободното движение е един от основните икономически параметри, които са залегнали в основната платформа за развитие и общуване в рамките..

публикувано на 29.07.21 в 09:51