Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъде ли Витоша достъпна скоро

Снимка: БТА

Витоша е голямото богатство на София. Планината е ценна сама по себе си, а в комбинация с минералните извори, които опасват града, свързани с бърз и удобен транспорт, би вдигнала качеството на живот за жители и посетители на столицата. Представете си да можете да стигате до полите на Витоша с метро, после с лифт до самата планина, а на връщане да се отбиете на спа в Централна баня или през лятото на някой от минералните басейни в Рударци.

Вместо това до планината се стига предимно с автомобил, от години работи само Симеоновският лифт, а останалите въжени линии са в лошо състояние. Пистите и достъпът до тях зимно време е затруднен. Чака се много, използват се стари и потенциално опасни съоръжения.

Проблемите на Витоша са от години и отговорностите се размиват и прехвърлят от едно на друго ведомство.

"Нашият ден" следи темата за случващото се или по-скоро неслучващото се на Витоша. Този път по темата говори ски инструкторът Йордан Рангелов от „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“.

Целта на сдружението е да въвлече в дискусия всички заинтересовани страни - кметовете на София и Перник, спортни клубове, министерства и т.н.

Амбицията на сдружението е и Перник, и Рударци да бъдат приобщени към туризма на Витоша и да се изгради достъп до планината оттам.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16