Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За не/спазените новогодишни обещания

Снимка: Pexels

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера.

В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини днес да се проваляме в изпълнението на новогодишните си обещания.

„Ако си поставим за цел да пробягаме маратона, а предната година сме излезли да тичаме общо два пъти, вероятно сме си поставили нереалистична и трудно постижима постижима цел.

Трябва да се запитаме какво е взаимодействието на пожеланото с реалния ни живот. Как това, което желая, се връзва с останалото, мога ли да му намеря място. Мога ли да тичам с половинката си или да направя две обиколки, разхождайки кучето? – ето това би било по-реалистично.

Хубаво е да схващаме нещата в цялост, не „на парче“. Не да спра цигарите или да пестя повече. Ако осъзнаем необходимостта да бъдем по-дисциплинирани, осъзнати и отговорни към себе си и здравето си, по-лесно ще спрем цигарите, съответно ще спестим пари, а вероятно и ще намерим време за спорт.“

Чуйте разговора, който ни помага да излезем от клопката на опозицията успех – провал и да изясним какво искаме от себе си, за да ни бъде по-лесно да си представим как да го постигнем.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23