Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За не/спазените новогодишни обещания

Снимка: Pexels

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера.

В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини днес да се проваляме в изпълнението на новогодишните си обещания.

„Ако си поставим за цел да пробягаме маратона, а предната година сме излезли да тичаме общо два пъти, вероятно сме си поставили нереалистична и трудно постижима постижима цел.

Трябва да се запитаме какво е взаимодействието на пожеланото с реалния ни живот. Как това, което желая, се връзва с останалото, мога ли да му намеря място. Мога ли да тичам с половинката си или да направя две обиколки, разхождайки кучето? – ето това би било по-реалистично.

Хубаво е да схващаме нещата в цялост, не „на парче“. Не да спра цигарите или да пестя повече. Ако осъзнаем необходимостта да бъдем по-дисциплинирани, осъзнати и отговорни към себе си и здравето си, по-лесно ще спрем цигарите, съответно ще спестим пари, а вероятно и ще намерим време за спорт.“

Чуйте разговора, който ни помага да излезем от клопката на опозицията успех – провал и да изясним какво искаме от себе си, за да ни бъде по-лесно да си представим как да го постигнем.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 60 курсисти в Международния летен семинар по български език и литература на ВТУ

С много неизвестни, но и с голям ентусиазъм се провеждат тази година летните семинари за чужденци на няколко от авторитетните ни висши училища. Пандемичната 2020 г. принуди някои от тях да се откажат да приемат курсисти, но Великотърновският университет не прекъсна тази дейност, макар и при намален брой участници. А през лято 2021 посрещна 64..

публикувано на 30.07.21 в 09:15

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04