Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Иво Тодоров: Интернет се оказа голямото предизвикателство за радиото и за телевизията

Много е важно да знаем и да помним това, което е било преди нас – то ни помага да стъпваме по-лесно и да вървим напред

Иво Тодоров
Снимка: програма "Христо Ботев"

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата. 

Иво Тодоров, дългогодишен водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР, е Главен герой в "Нашият ден".

Усмивката

"Утрото на всеки от нас трябва да започва с усмивка – усмивката на любим човек, усмихнат глас, който ни говори от радиоапарата, на телевизионния водещ – това е много важно. Ако не започне денят ти с усмивка, няма как да бъде хубав. За радиопрограмите е много важно това излъчване. Гласът по принцип звучи по друг начин, когато този, който говори, е с усмивка на лицето. Излъчва се един позитивизъм, който без съмнение се предава на аудиторията."

Съдбовната връзка с Националното радио

"Българският медиен пазар, особено в частния бизнес, е много динамичен. В началото на прехода имаше много частни радиостанции. Това направи и живота ни динамичен. Може би колегите в БНР са в ситуация на по-голяма устойчивост – по-дълго време пребивават на едно място. Аз имах удоволствието близо 8 години да бъда част от този блок – първоначално "Добър ден", а после "Нашият ден". От малък имам интерес към външната политика, защото това, което се случва днес, доказва, че ние не живеем само в собствените си 2-3 метра, ние живеем в глобален свят. Случващото се в света се отразява и на нашия живот. Бях в 8-и клас, когато исках да стана журналист и да работя тогава в телевизията. Това е заради образа, който беше създал Иван Гарелов. И аз исках да стана като него. Чудесно е, когато мечтите се сбъдват.

Бях от групата български журналисти, които отразяваха процеса срещу българските медици в Либия. Така чрез познати разбрах, че се търси водещ на "Нашият ден" – може би заради работата ми като международен кореспондент, тогава бях поканен да водя петъчните издания на "Добър ден", посветени на външната политика. Дълго време съм работил едновременно и в радио, и в телевизия. През голяма част от живота ми те са вървели паралелно."

Програмен директор на БНР

"Препоръки избягвам да правя – мога да кажа мнението си. Човек трябва да гледа напред и да бъде подготвен за предизвикателствата, които му предстоят. Това е много важно и в личен, и в професионален план – не трябва да стоиш на едно място и да се чувстваш комфортно в този временен застой. Трябва да гледаш напред и да имаш смелост да направиш една крачка. Ако направиш една крачка, ти ще получиш кураж да продължиш още повече. Това се отнася и за радиото. За щастие, когато бях част от ръководството на БНР, си давахме сметка за това и се радвам и се надявам, че сега това продължава." 

Интернет

"Интернет се оказа най-голямото предизвикателство за радиото и за телевизията. И ако ти не бъдеш подготвен за това предизвикателство, няма как да продължиш да съществуваш. Затова се радвам, че в БНР и програмите му – ето, вие пребивавате и в социалните мрежи, свежо присъстват и "Нашият ден", и програма "Христо Ботев"... – направиха тази стъпка. Интернет не е нещо страшно, интернет е това пространство, което ти помага да бъдеш много повече, да стигнеш до по-голяма аудитория, до аудитория, която в момента дори не те слуша. В по-късен етап може да се чуе определен разговор, може да се види снимка... Радвам се, че колегите, които работят в БНР, имаха куража да направят тази стъпка. Радиото и телевизията ще останат още доста време като традиционни медии, но, разбира се, адаптирали се към новите условия."

Бъдещето

"Не обичам да правя планове за далечно бъдеще. Решавам понякога спонтанно, понякога нещата се случват неочаквано и това е много хубаво – когато желание и случване съвпаднат."

Приоритетно с днешна дата

"Да отида на работа след малко... А иначе – имах удоволствието да завърша трудната 2020 година с нещо много хубаво. Направих една стихосбирка, която се казва "Любов по време на карантината". И понеже пазарът не е кой знае колко голям, реших книгата да не се разпространява в книжарниците, а чрез поръчки в интернет. Всеки, който си поръча "Любов по време на карантината", ще получи подарък още една моя книга. Имам копия от предишни мои издания – предпочитам те да стигнат до хора, които се инетересуват от литература и биха ги прочели. За моите животни – вчера се навършиха 2 години, откакто Тара почина, и почти толкова, окакто влезе Бела в нашия живот. Някои казват, че когато едно куче почине, не бива дълго да бъдеш сам. А и те много си приличат по изражение и жестове. Аз обичам и двете и любовта ми не е нужно да бъде разпределяна..."

Послание за капсулата на времето

"Много е важно да знаем и да помним това, което е било преди нас – дори да не сме били преки свидетели. То ни помага да стъпваме по-лесно и да продължаваме да вървим напред. Така е и с историята на Българското национално радио, и с нашия живот. Да помним хубавите неща, да ги използваме за база, да градим това, с което продължаваме в бъдеще." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Иво Тодоров е журналист и писател. Програмен директор на БНР от 2013 до 2015 г. Бил е водещ на сутрешния блок на програма "Христо Ботев", репортер, водещ и продуцент в няколко частни радиостанции. Част e oт няколко успешни шоупрограми на NOVA: "Пресечна точка", “Всяка неделя”, „Часът на Милен Цветков", "Здравей, България", Big Brother. Има издадени 11 книги – поезия, разкази и романи.

Снимки – личен архив и БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05