Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Иво Тодоров: Интернет се оказа голямото предизвикателство за радиото и за телевизията

Много е важно да знаем и да помним това, което е било преди нас – то ни помага да стъпваме по-лесно и да вървим напред

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата. 

Иво Тодоров, дългогодишен водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР, е Главен герой в "Нашият ден".

Усмивката

"Утрото на всеки от нас трябва да започва с усмивка – усмивката на любим човек, усмихнат глас, който ни говори от радиоапарата, на телевизионния водещ – това е много важно. Ако не започне денят ти с усмивка, няма как да бъде хубав. За радиопрограмите е много важно това излъчване. Гласът по принцип звучи по друг начин, когато този, който говори, е с усмивка на лицето. Излъчва се един позитивизъм, който без съмнение се предава на аудиторията."

Съдбовната връзка с Националното радио

"Българският медиен пазар, особено в частния бизнес, е много динамичен. В началото на прехода имаше много частни радиостанции. Това направи и живота ни динамичен. Може би колегите в БНР са в ситуация на по-голяма устойчивост – по-дълго време пребивават на едно място. Аз имах удоволствието близо 8 години да бъда част от този блок – първоначално "Добър ден", а после "Нашият ден". От малък имам интерес към външната политика, защото това, което се случва днес, доказва, че ние не живеем само в собствените си 2-3 метра, ние живеем в глобален свят. Случващото се в света се отразява и на нашия живот. Бях в 8-и клас, когато исках да стана журналист и да работя тогава в телевизията. Това е заради образа, който беше създал Иван Гарелов. И аз исках да стана като него. Чудесно е, когато мечтите се сбъдват.

Бях от групата български журналисти, които отразяваха процеса срещу българските медици в Либия. Така чрез познати разбрах, че се търси водещ на "Нашият ден" – може би заради работата ми като международен кореспондент, тогава бях поканен да водя петъчните издания на "Добър ден", посветени на външната политика. Дълго време съм работил едновременно и в радио, и в телевизия. През голяма част от живота ми те са вървели паралелно."

Програмен директор на БНР

"Препоръки избягвам да правя – мога да кажа мнението си. Човек трябва да гледа напред и да бъде подготвен за предизвикателствата, които му предстоят. Това е много важно и в личен, и в професионален план – не трябва да стоиш на едно място и да се чувстваш комфортно в този временен застой. Трябва да гледаш напред и да имаш смелост да направиш една крачка. Ако направиш една крачка, ти ще получиш кураж да продължиш още повече. Това се отнася и за радиото. За щастие, когато бях част от ръководството на БНР, си давахме сметка за това и се радвам и се надявам, че сега това продължава." 

Интернет

"Интернет се оказа най-голямото предизвикателство за радиото и за телевизията. И ако ти не бъдеш подготвен за това предизвикателство, няма как да продължиш да съществуваш. Затова се радвам, че в БНР и програмите му – ето, вие пребивавате и в социалните мрежи, свежо присъстват и "Нашият ден", и програма "Христо Ботев"... – направиха тази стъпка. Интернет не е нещо страшно, интернет е това пространство, което ти помага да бъдеш много повече, да стигнеш до по-голяма аудитория, до аудитория, която в момента дори не те слуша. В по-късен етап може да се чуе определен разговор, може да се види снимка... Радвам се, че колегите, които работят в БНР, имаха куража да направят тази стъпка. Радиото и телевизията ще останат още доста време като традиционни медии, но, разбира се, адаптирали се към новите условия."

Бъдещето

"Не обичам да правя планове за далечно бъдеще. Решавам понякога спонтанно, понякога нещата се случват неочаквано и това е много хубаво – когато желание и случване съвпаднат."

Приоритетно с днешна дата

"Да отида на работа след малко... А иначе – имах удоволствието да завърша трудната 2020 година с нещо много хубаво. Направих една стихосбирка, която се казва "Любов по време на карантината". И понеже пазарът не е кой знае колко голям, реших книгата да не се разпространява в книжарниците, а чрез поръчки в интернет. Всеки, който си поръча "Любов по време на карантината", ще получи подарък още една моя книга. Имам копия от предишни мои издания – предпочитам те да стигнат до хора, които се инетересуват от литература и биха ги прочели. За моите животни – вчера се навършиха 2 години, откакто Тара почина, и почти толкова, окакто влезе Бела в нашия живот. Някои казват, че когато едно куче почине, не бива дълго да бъдеш сам. А и те много си приличат по изражение и жестове. Аз обичам и двете и любовта ми не е нужно да бъде разпределяна..."

Послание за капсулата на времето

"Много е важно да знаем и да помним това, което е било преди нас – дори да не сме били преки свидетели. То ни помага да стъпваме по-лесно и да продължаваме да вървим напред. Така е и с историята на Българското национално радио, и с нашия живот. Да помним хубавите неща, да ги използваме за база, да градим това, с което продължаваме в бъдеще." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Иво Тодоров е журналист и писател. Програмен директор на БНР от 2013 до 2015 г. Бил е водещ на сутрешния блок на програма "Христо Ботев", репортер, водещ и продуцент в няколко частни радиостанции. Част e oт няколко успешни шоупрограми на NOVA: "Пресечна точка", “Всяка неделя”, „Часът на Милен Цветков", "Здравей, България", Big Brother. Има издадени 11 книги – поезия, разкази и романи.

Снимки – личен архив и БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови места за изложби по време на карантина

Карантината в Израел постави изкуствата „под ключ“. От една година с малки, и то кратки изключения, картинните галерии и музеите са затворени, а театрите, оперите, концертните зали така и не отвориха врати. Културните дейци излизаха на митинги пред резиденцията на премиера на страната, но от техните протести нямаше никакъв ефект. Наложи се да измислят..

публикувано на 26.02.21 в 15:50
Атанас Парушев

Пътят нагоре към чистото екстазно преживяване – Атанас Парушев

Галерия „Квадрат 500“ представя самостоятелната изложба на художника Атанас Парушев – известен още като Шока, предимно абстрактна живопис, която той нарича „Духовни картини“. Изградени от много материя – бои, хартия, плоскости – сякаш попили жеста и намеренията на художника, те превръщат пространството около тях в храмово.  В едно свое интервю..

публикувано на 26.02.21 в 14:46

Актрисата Виолина Василева за поредицата спектакли „За птиците и хората“

Театралното сдружение „Сторикечърс“ представя най-новия си спектакъл на 27 февруари в Националния студентски дом . „За птиците и хората“ е социален плейбек театър и е насочен към близки и приятели на онкологично болни пациенти. Всъщност това е второто представление от цяла тематична поредица, която започна в края на януари. Тогава актьорите..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар. "литературни анкети", или беседи. Разговорът води проф. Атанас Стаматов – приятел и съмишленик на..

обновено на 26.02.21 в 10:27

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му Михаил Хаджимишев е един от най-големите режисьори на българското оперно изкуство, а майка му Ани..

публикувано на 26.02.21 в 09:25