Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Go-Do-t“ и (не)чакането на Спасителя

2
Снимка: МАГЕМОН

Премиерният Go-Do-t“ е авторски спектакъл на екип от млади независими артисти, вдъхновени от творчеството на Самюъл Бекет. Режисьорката Дарина Стоименова – Stodara, и актрисите Емона Илиева и Грета Гичева вплитат в своя спектакъл мотиви от пиесата „В очакване на Годо“, за да представят темата за Спасителите днес и очакването им, но през гледната точка на две жени, нереализирани актриси, които „очакват Годо“.

А защо Go-Do-t

Go като активно поставяне на начало (на проект)

Do като вземане на решения относно собственото творчество, реални действия, не само думи и мечтания

t като време (отместване, отлагане във времето).


Представлението е създадено
с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на галерия „Етюд“ и хореографката Галина Борисова, и ще се играе на камерната сцена на Националния студентски дом, който подаде ръка на много млади творци в трудното време на пандемията.

Премиерните представления на Go-Do-t“ са на 28 януари и 4 февруари.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От Ива Спиридонова до вечната любов

„От мен до другото безсмъртие“ е новата поетична книга на Ива Спиридонова. В нея тя представя любовта във всичките ѝ измерения, но най-вече като вечността, която създаваме един за друг. Разбирането, че обичта не свършва, а само и единствено се преобразува и стъпва в други обувки, е най-големият урок, който Ива получава от стихосбирката. Надява се..

публикувано на 27.02.21 в 08:25

Нови места за изложби по време на карантина

Карантината в Израел постави изкуствата „под ключ“. От една година с малки, и то кратки изключения, картинните галерии и музеите са затворени, а театрите, оперите, концертните зали така и не отвориха врати. Културните дейци излизаха на митинги пред резиденцията на премиера на страната, но от техните протести нямаше никакъв ефект. Наложи се да измислят..

публикувано на 26.02.21 в 15:50
Атанас Парушев

Пътят нагоре към чистото екстазно преживяване – Атанас Парушев

Галерия „Квадрат 500“ представя самостоятелната изложба на художника Атанас Парушев – известен още като Шока, предимно абстрактна живопис, която той нарича „Духовни картини“. Изградени от много материя – бои, хартия, плоскости – сякаш попили жеста и намеренията на художника, те превръщат пространството около тях в храмово.  В едно свое интервю..

публикувано на 26.02.21 в 14:46

Актрисата Виолина Василева за поредицата спектакли „За птиците и хората“

Театралното сдружение „Сторикечърс“ представя най-новия си спектакъл на 27 февруари в Националния студентски дом . „За птиците и хората“ е социален плейбек театър и е насочен към близки и приятели на онкологично болни пациенти. Всъщност това е второто представление от цяла тематична поредица, която започна в края на януари. Тогава актьорите..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар. "литературни анкети", или беседи. Разговорът води проф. Атанас Стаматов – приятел и съмишленик на..

обновено на 26.02.21 в 10:27