Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Събев: Градовете, които развиваме, остават за нашите деца

Градът – двигател на цивилизацията

Доц. Георги Николов: Интелигентния град го правят хората

Изглед към София
Снимка: БГНЕС

Кои са работещите начини за оптимизиране на разходите на живеещите в големите населени места на България? Доколко имаме избор между възможните техни жилищни, енергийни, логистични, здравни и културни хипотези? 

Димитър Събев, доктор по икономика, журналист и пътуващ човек, коментира в "Нашият ден".

"Градовете, които правим и които развиваме, оставяме за нашите деца. Градът е много повече от икономика, от култура, от биология... Градът е двигателят на нашата цивилизация – това е човечеството

Първоначално в годините на установяването на новия социално-икономически ред София беше доста хаотично и лошо място. В последствие настъпва някаква организация. Но огромното количество човешки ресурси, които се стекоха в София, отнеха активния компонент на малкия град. София е взела повече от ресурсите на България, отколкото е добре за България."

За спецификите на големия и малкия град в България, за хипотезата на 15-минутния град – можете да чуете в звуковия файл.

Доц. Георги Николов, ръководител на катедра "Регионално развитие" в УНСС и създател на новата магистърска програма „Развитие на интелигентните градове“, коментира в "Нашият ден".

"Концепцията за 15-минутния град е добра, но при създаването на съвсем нов град. А при положение че градовете, за които говорим, са създадени преди доста години, трудно биха могли да се намерят такива варианти, които чак толкова да оптимизират нашето придвижване и транспорт. Никой не може да ограничи правото ни на избор да искаме по-добра градска среда, по-добри условия на труд, по-високо възнаграждение... Дигитализацията на икономиката и на обществото като цяло дават възможности в съществуващите градове ние да внедряваме нови технологии, които да облекчават нашето съществуване и битие.

Едно изследване на ЕК казва, че след 2060 година поче от 90% от населението на земята ще живее в 600 интелигентни градове. Изследване в България показва, че в следващите 10-15 години 75% от населението ще живее в 5-те ни големи града. Нашите градове, по примера на София, са тръгнали към това развитие, отдавна са осъзнали тази потребност. Но интелигентния град не го прави лед осветлението или смарт приложенията, които се ползват на неговата територия. Интелигентния град го правят хората – неговото население."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столична община - актуални тенденции в развитието

Актуалните тенденции в развитието на икономиката, населението и обитаването в Столична община, както и състоянието на транспортната, енергийната и ВиК инфраструктура в столицата, публикува на страницата си общинското предприятие “Софияплан“. Те са част от мащабно проучване на различните аспекти от градското развитие на столицата в рамките на..

публикувано на 01.03.21 в 11:23

Ясен Дараков: Демокрацията работи само когато всички участваме в процеса

За това как една българска медия работи вече 10 години в САЩ, каква е разликата в медийната среда и демокрацията между България и Съединените щати, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Ясен Дараков, един от основателите и главен редактор на „BG VOICE“. „Превърнахме се в най-влиятелната българска медия в САЩ. През януари..

публикувано на 01.03.21 в 09:00

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15