Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквайте изкуство с послания в тоалетни

Снимка: фондация „Музейко“

Инициативата на фондация „Музейко“: „ААА: Ангажирани Артисти в Акция“ кани български и чужди творци да предложат творчески интервенции в три обществени тоалетни в София.

Идеята е да се създаде достъпно за всички изкуство с послание, даващо повече видимост на способностите на хората с увреждания, които ежедневно се борят с най-различни ограничения и бариери – и физически, и такива с нематериален характер.

Артпосланията ще бъдат оценявани на отворен творчески конкурс от жури от експерти и активисти в областта на изкуството и правата на човека според своята художествена стойност и послания за:

Преодоляване на изолацията на хората с увреждания;

Овластяваща подкрепа за развитие на потенциала на хората с различни способности и осигуряване на възможности за тяхното достойно включване в образование, заетост и забавление;

Равнопоставеност и достъпност на средата (физическа, софтуерна, езикова, обществени предразсъдъци и дискриминация, като езиковата среда може да бъде представена например чрез Брайл или български жестов език);

Подобряване на качеството на образование и обучение: гарантиране на правото на образование на хората с увреждания и предоставяне на улеснения за осигуряването на включваща образователна система на всички равнища;

Разбиране и съпричастност от страна на обществото с акцент върху общочовешкото и сближаващото, а не върху различията;

Представяне на многообразието от способности и таланти на хората с увреждания.

Критериите за избор на печелившите творби са подбрани в резултат на срещи и консултации с различни граждански организации на и за хора с увреждания, за да може информацията за конкурса и посланията му да са адекватни и да достигнат до най-широка аудитория.

„ААА: Ангажирани Артисти в Акция“ е част от международния проект „Assessable art for all“, финансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕС. У нас се подпомага и от програма „Култура“ на СГО и неговата цел е да отправи послания по важни теми към настоящите и бъдещите европейски поколения чрез средствата на изкуството.


Анелия Фернандес от фондация „Музейко“ разказва за идеята на „ААА: Ангажирани Артисти в Акция“:

В България избрахме да поставим акцент върху темата за хората с увреждания и с обучителни трудности, защото тази тема е значима и обществото твърде малко си дава сметка за реалните всекидневни трудности, с които  се сблъскват тези хора.

Ще го направим чрез артинсталации в три обществени тоалетни и Фестивал на многообразието.

Тоалетната е избрана като изложбена локация, защото е място, което всеки от нас ежедневно посещава, но същевременно е много често остава недостъпно за мнозина.

Това е интимно място, даващо време и пространство за размишление по теми извън непосредствените ежедневни задачи. Тоалетните са необичайна изложбена локация и изкуство, представено там, би докоснало по-голяма аудитория.

Избрали сме три тоалетни в София – едната е в Детски научен център „Музейко“ – близо до входа, за да се посети, не е нужно закупуването на билет, другата е на Женския пазар, а третата е в бензиностанция с голям човекопоток.

Упрекват ни, че изкуството не заслужва да бъде в тоалетната, и това е вярно, но нашият избор за локациите е провокиран от играта, изненадата и забавлението, които отварят умовете на децата за наука и знание и в случая искахме именно изненадата да провокира любопитство към изкуството. По този начин дори случайният посетител на тоалетната, който не търси изкуството, ще попадне на артистичната намеса там и така и той ще насочи вниманието си към проблемите, представени там, което би провокирало промяна в предразсъдъците или нагласите му на неприемане на различието.

Наясно сме с проблема за липсата на достъпност на обществените тоалетни, но нашият проект няма размаха да разреши такива материални проблеми, свързани с осигуряване достъпността на средата, нито има амбицията да изследва политиките и практиките които, правят тази среда затворена. Нашият скромен принос е да добавим към това, което вече е направено, ние апелираме чувствителността на обществото да обърне внимание на проблемите на хората с увреждания или с обучителни трудности.“ – допълва Анелия Фернандес.

Конкурсът е отворен и за творци от Европа, но организаторите се надяват повече български творци да участват.

Хонорарът за артистичната намеса в една тоалетна е 2000 евро, а организаторите ще заплатят и материалите.

Жанрово няма никакви ограничения, могат да участват и екипи, чиито изкуства взаимно се допълват. Единственото ограничение към артистите е да не правят от тоалетната място, което вече не може да изпълнява функциите си, а да може да се ползва по предназначение, дори и ако решат да използват огледалата, подовете и стените там.

Крайният срок за подаване на кандидатура е 28 март.

В началото на май ще станат известни печелившите творци.

През юни и юли те трябва да изработят и монтират своите арт произведения в тоалетните.

Всички те ще останат поне до кроя на ноември, а ако това е възможно, ще останат там и по-дълго.

Част от „ААА: Ангажирани Артисти в Акция“ ще бъде Фестивалът на многообразието (на 3-4 юли в парковото пространство на Дома на културата „Красно село“ и на 10-11 юли на Женския пазар) с ателиета, работилници, базар на социални предприятия и различни приобщаващи забавни дейности за деца и възрастни.

Повече за конкурса „ААА: Ангажирани Артисти в Акция“ – очаквайте от понеделник на сайта на Музейко и на сайта на НПО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28