Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

Снимка: koalapress.com

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга.

"Записките под карантина отразяват своеобразния живот на българина, когото срещаме всеки ден, когото познаваме и в когото се оглеждаме. Продължавам да не знам как и защо се ражда един текст" – твърди Антон Баев, който обаче е уверен в триединството на своя герой.

„Спас Господов в страната на амазонките“ – романът, написан в локдаун, бе представен от своя автор в „Артефир“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време е за Искри!

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио обявява за 41-ви път "Искри", най-старият и авторитетен конкурс у нас за литературни произведения, написани от деца. Конкурсът не задава теми, оставяме ги на въображението на участниците. Очакваме не повече от три от вашите приказки, разкази, стихотворения и гатанки на имейл:..

публикувано на 23.02.24 в 17:29

Валери Петров: Човекът това е езикът му

Преди три десетилетия, още в първите месеци живот на поредицата "За думите", окрилени от дързостта на начинаещите, се обърнахме към едни от най-талантливите и обичани български творци и обаятелни обществени фигури с въпроси за българския език, процесите в речта ни, тяхната лична история с думите. За щастие те с готовност и отговорност приеха да..

публикувано на 22.02.24 в 09:31

Проф. Мари Врина-Николов за срещата си с българския език в запис от 26 юли 1995 г.

Мари Врина е изтъкната изследователка на българския език, литература и култура и утвърдена преводачка от български език във Франция. Безспорни са заслугите ѝ за популяризиране на българската литература и език. Била е преподавателка в Софийския университет, преподава в Националния институт за източни езици и култури в Париж. Член е на редакционните..

публикувано на 15.02.24 в 09:30
Сливенската чаршия

Опитвали ли сте мерсин, а гаруса?

Нищо чудно дори не сте чували тези думи, особено ако не живеете близо до морето. И аз не ги бях срещала преди за тях и най-вече за това, което назовават, да разкаже нашата мила сладкодумна слушателка Екатерина Владева от Средец, родена в Сливен. Госпожа Владева пазеше спомените на няколко поколения и ги предаваше толкова сладкодумно и образно, че..

публикувано на 15.02.24 в 08:05
Богомил Алексиев, Ваня Моллова и Венета Гаврилова

Как говори радиото днес

Този въпрос зададох преди 10 години на двама от ветераните говорители в БНР – Ваня Моллова и Богомил Алексиев. Навярно младите ни слушатели трудно ще си представят, че преди няколко десетилетия по единственото радио звучаха гласовете не на журналисти, а на говорители, които четяха на изряден книжовен език с школуван глас и произношение старателно..

публикувано на 14.02.24 в 17:05