Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Тахирова: Трябва да научим детето на любопитство

Снимка: Pixabay

Най-бързо развиващото се нещо във вселената е бебешкият мозък“, казва Даниела Тахирова (психолог) в “Нашият ден“ и подчертава:

“Образователните дефицити биха могли да се натрупат във всяка една възраст. Бебето и малкото дете са едни от най-интензивно учещите личности“.

Ето защо липсата на подготвени специалисти е ключов фактор в детското развитие:

“Липсата на кадри е фактор, защото децата в тази възраст малко или много трябва да претворят. Т.е. трябва да направят нещо по-различно от моделите, които им предоставят възрастните хора, защото времената, в които те ще живеят, са различни. За да са добре и ефективни в тези нови времена, те трябва да са нещо различно от хората, които ги обучават. По-лесно и по-възможно е да се преработи модел, който идва от родителите, отколкото модел, който идва от бабите и децата. И в природата е така.


Родителският модел

“Колкото по-рано в детското развитие е заучено нещо, толкова по-устойчиво е то. Така че аз не мога да кажа какви трябва да бъдат родителските модели, но мога да кажа, че те са изключително важни и децата ги привнасят в детската градина или в яслата. Върху децата започват да влияят моделите на възпитателите, както и на другите деца. Това е фундаментът, върху който се изгражда по-нататък цялостното детско развитие.“


Важността на първите години е огромна. Както децата, така и възрастните учат чрез примера, преживяването и обмена, казва още тя.

“Ние не знаем какво ще се случи след двадесет години, но можем да научим децата да са любопитни, да харесват да учат и да прилагат, това което са научили. Другото, което можем да ги научим, е да знаят, че с всяко нещо могат да се справят. Че има различни роли, че светът е необятен.“

А детският потенциал можем да стимулираме чрез гъвкавост и самостоятелност, акцентира тя.

Повече за ролята на моделите в ранното детско развитие можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20