Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Деян Михов: Иновациите са нeмислими без творчество

Снимка: Фейсбук, личен профил

Какво би било обществото без съвременните творци? Коя е онази намеса на твореца, която променя всички, понякога неосъзнато?

Темата за “излишните творци“ и за влиянието на съвременното изкуство върху хората на 21-ви век – коментира в "Нашият ден" от Сингапур световният артист Деян Михов.

Той е български финансист, имал е и своя лондонски път. Но това, което го прави известен, не e практиката му като финансист, а изкуството, което създава. Той е художникът, който разкъса автопортрета си на една изложба в Сингапур по време на изолацията.

Излишно ли е изкуството

“Според мен увереността (на хората в това, че изкуството е нещо излишно – бел.ред.) идва от факта, че не се разбира до каква степен допринася креативният талант в различните видове индустрии. И точно това исках да покажа на публиката в изложбата. Темата беше да покажа примери от нашата цивилизация, от известни архитектурни сгради по целия свят. Известни картини на други художници. Също така в сферата на дизайна, в технологии, в предмети, които използваме в ежедневието ни. Всеки едни елемент има изкуство и пренос, допринасяне от страна на креативен талант. И ако смятаме, че артистите не са нужни, какво би означавало всичко това, което използваме в ежедневието ни.“

Деян Михов

Светът без изкуство

“В една от картините ми си представих свят без “Лувър“, без известни произведения на изкуството, без музиканти, артисти, би било ужасно скучно."

Неосъзнатото въздействие на изкуството върху нас

“От най-различни неща, с които всеки ден се сблъскваме. От организацията на градовете ни, до музика, която слушаме и се наслаждаваме, до ресторантите, в които отиваме, където храната ни е представена по-добър начин. Всичко това има креативен елемент в него. Най-обикновени неща, с които се сблъскваме, са създадени от креативен талант“, казва той и дава примери:

“Някои от артистите и художниците, ако се замислим, те всъщност са основатели на модерна индустрия – Леонардо да Винчи, който е създал едни от най-известните ни картини в света, всъщност е един вид изобретател на първия самолет. И се е опитвал да измисли как човекът може да лети. Така че, като креативен талант, ако не е имал подкрепа, и ако креативният ни талант в тази пандемия няма подкрепа, няма да имаме този вид иновации в най-различни среди от живота ни.

Повече за ролята на творчеството върху света, който ни заобикаля, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Фейсбук личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Андрей Даниел. Между две епохи“ – от днес в СГХГ

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за..

публикувано на 13.04.21 в 15:18
Калина Томова – музиковед

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции..

публикувано на 13.04.21 в 15:10

„Дарвин в супермаркета“

И да не е плоска земята, всичко за човешкото поведение вече е казано от Дарвин. Защо сервитьорките получават по-големи бакшиши от колегите си мъже? Защо болката не бива да е приятна? Всички ли сме хомосексуални? Дискриминираме ли децата си? И защо навсякъде по света публиката ръкопляска, когато е доволна от видяното?  „Дарвин в супермаркета“ е книга,..

публикувано на 13.04.21 в 15:00
Георги Маринов

„Полет и отломки“ – изложба на скулптора Георги Маринов

Галерия „Контраст“ представя самостоятелната изложба на скулптора Георги Маринов, която има заглавие „Полет и отломки“. Основание за това посвещение има двете посоки в експозицията, която показва   последните търсения на художника и в скулптурата, пластиката и в живописта. В средата на залата виждаме пластики от витошки гранит и черен мрамор, с теми..

публикувано на 13.04.21 в 14:52

Мемето – новият визуален виц

Александър Кузманов е автор на фейсбук страницата „Четвърто българско царство“, която се занимава с исторически хумор. Създава визуални вицове или така наречените мемета или миймове. Твърди, че младите хора знаят добре как да ги правят и, че това е съвременното вицово творчество. „Според академично изследване с помощта на алгоритми става ясно, че..

публикувано на 13.04.21 в 12:55