Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктор Топалов и неговите софийски истории

Виктор Топалов
Снимка: личен архив

София се радва на един много силен родов дух и крие много истории, които е въпрос на време да бъдат разказани, твърди Виктор Топалов, създател на „Бохемска София“. Заедно с него тръгваме по един съвсем нов пешеходен маршрут, вдъхновен от книгата на журналистката Елена Кръстева „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“. В тази книга главен разказвач е скулпторът Георги Чапкънов, чиито спомени са извор за една отминала безвъзвратно епоха и нейните личности.

А Виктор Топалов създава от тези разкази на Чапа - и най-вече от неговите скулптори, който можем да открием в различни точки на София, нов пешеходен маршрут по софийските улици, в който става въпрос и за митове, и за реални лица и истории. Разказва ни за скулптурите на Света София и Радой Ралин, за балерината, която краси фонтана пред Народния театър.

Това е първата обиколка на „Бохемска София“, създадена по съвременна книга. Освен това Виктор Топалов ни припомня колко лесно пешеходните маршрути могат да се превърнат във виртуални, когато това се налага във време на пандемия.

По думите на Виктор Топалов  историята на София се гради от паметта на хората, живели тук преди нас. Това казва създателят на „Бохемска София“, който ни припомня какви нови истории можем да научим от града, който си мислим, че познаваме добре.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36
Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (1500-1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия

Проф. Каталди: Имаме нужда да прочетем Данте с нови очи

„Литературен вестник“ отбеляза с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Идеята за този двуезичен брой е на преводачката и преподавател доц. Дария Карапеткова. Художник на броя е Борис Праматаров.  На събитието присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, проф. Пиетро Каталди, специалист по съдбата и литературата на Данте..

публикувано на 26.10.21 в 14:30

Киномания 2021 – 18 ноември - 5 декември – в НДК и столичните арткина

Документален филм за живота и творчеството на обичания филмов композитор Енио Мориконе ще представи „Киномания“. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 ноември и 5 декември, а в афиша са включени наградени заглавия от големите световни кинофестивали Филмът „Маестро Енио Мориконе“ (Ennio The Maestro) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше..

публикувано на 26.10.21 в 13:05
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптор, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптор, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25