Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жените трябва да си мълчат и да целуват ръка“ – смятали нашите недалечни предци

Снимка: bulgarianhistory.org

Дагеротипите и картините със славните ни народни представители от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция, са на мъже достойни. Малко странното е обаче не че всички до един са с мустаци, а поне половината – с бради. Странното от днешна гледна точка е, че няма сред тях нито една жена. Пък Конституцията се смята за една от най-либералните и демократичните в света за това време.

За двойнственото положение на жените в семейството и обществото, за трудно извоюваните им права да избират и да бъдат избирани в представителните органи на властта, за литературните свидетелства на безправното им понякога положение мнение дават литературният историк професор Николай Аретов от Института за литература към БАН, професор Красимира Даскалова от СУ, историкът Дарина Ѝлиева, драматургът и поетът Стефан Иванов.

Историята не е само кой цар или крал кого е победил в битка, или как е разширил или загубил територия. Историята е и за това – как на практика се е променял животът на огромни маси хора. Историята с промяната на положението на жените през последните два века е особено динамична и показателна.

Любен Каравелов например си е избрал жена не по любов, а защото се сприятелил със сърбин и поискали да се сродят, без дори да знаят сестра ли, братовчедка ли ще предложи другият, и без да е виждал обекта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел.  "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..

публикувано на 23.07.24 в 17:15

Седенето – "новото пушене"

"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето.  Застоялият живот е нещо, към което съвременният..

публикувано на 23.07.24 в 14:05
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00

Непознатата Мария Магдалина

В представата на повечето българи образът на равноапостолната Св. Мария Магдалена е странна смесица, формирана от евангелски послания, некононични писания, легенди и чисто художествени творби – литературни или не.  През вековете този образ е претърпял  странно развитие – от блудница до светица. Как е бил изчистен този образ до степен през 1988 г. Св...

публикувано на 23.07.24 в 09:51
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28