Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Жените трябва да си мълчат и да целуват ръка“ – смятали нашите недалечни предци

Снимка: bulgarianhistory.org

Дагеротипите и картините със славните ни народни представители от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция, са на мъже достойни. Малко странното е обаче не че всички до един са с мустаци, а поне половината – с бради. Странното от днешна гледна точка е, че няма сред тях нито една жена. Пък Конституцията се смята за една от най-либералните и демократичните в света за това време.

За двойнственото положение на жените в семейството и обществото, за трудно извоюваните им права да избират и да бъдат избирани в представителните органи на властта, за литературните свидетелства на безправното им понякога положение мнение дават литературният историк професор Николай Аретов от Института за литература към БАН, професор Красимира Даскалова от СУ, историкът Дарина Ѝлиева, драматургът и поетът Стефан Иванов.

Историята не е само кой цар или крал кого е победил в битка, или как е разширил или загубил територия. Историята е и за това – как на практика се е променял животът на огромни маси хора. Историята с промяната на положението на жените през последните два века е особено динамична и показателна.

Любен Каравелов например си е избрал жена не по любов, а защото се сприятелил със сърбин и поискали да се сродят, без дори да знаят сестра ли, братовчедка ли ще предложи другият, и без да е виждал обекта. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава –..

публикувано на 10.05.21 в 10:05
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа – на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25