Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът на Живко Желязков „Фрактус“ на сцената на Derida

Снимка: Derida Dance Center /ФС

Освен за своите представления, Derida Dance Center тази година отваря вратите си и предоставя сцената си и за свои колеги. Очакват ни спектакли като „Синтетики“ с актуална тема за пластмасовия човек и как създаваме пластмасовия си свят и „Фрактус“ – най-новият спектакъл на Живко Желязков. С помощта на НФК сцената показва избрани представления като: „wo man“ на Марион Дъров, „ИСКАМ“ на Театър Атом, „Дръж се“ на Цвета Дойчева, която засяга темата за домашното насилие, „Плат-тония“ – новия спектакъл на Ина Гергинова. В допълнение сцената започна усилено да помага на свои колеги да дигитализират свои проекти, както в 2D, така и 3D  виртуална реалност, като за в бъдеще ще разпространява дигитален архив в провинцията с идея да създаде нови публики и пътища за съвременното изкуство в България.

През 2021 ще бъде отворена отново покана по „Проект 9 ¾“, който се подпомага от Столична община и ще даде сцена на 10 проекта да бъдат представени на сцената. С европейски партньори Derida работи по 4 проекта: „UP2dance“ по програма „Еразмус плюс“. В рамките му се изследват възможностите за професионализиране на артистите (от сферата на съвременния танц) на свободна практика. Как те се разпознават от законодателството, проблем със стаж, класификатор на професиите, регистър Clash-проект, чийто финал предстои през месец февруари с публично изнасяне на резултатите на 17 февруари, от 17 часа. Проектът изследва сблъсъка  на класическия със съвременния танц в три области: мениджмънт и комуникация, тренинг модели и създаване на нови публики.

През месец декември се състоя фестивал, в рамките на който партньорите от Рим, Португалия, Чехия и Полша представиха свои танцви продукции, дебати и резултати от кръгли маси. EDN (Eujropean dancehous Network) – официален член на най-голямата мрежа от театри в Европа, които представят танцови спектакли, първият и единствен български партньор Aerowaves-dance across Europe – платформа за промотиране на европейски хореографи, която прави селекция на топ 20 европейски хореографи, след което ги представя на фестивал Spring Forward – всяка година в различна държава, като през 2021 ще е в Гърция, в Елефсина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33
Станка Пенчева

95 години от рождението на Станка Пенчева – три стихотворения за спомен

Aз съм най-щастливата жена. Нищо в тоя свят не ме отмина: ни смъртта, ни материнството, ни раздялата със дом изстинал, нито срещата ми късна със единствения… Трудила съм се като копачките, докато се схвана от умора; и съм ходила с летяща крачка, със небето съм говорила! Гледам всичко с мъдро снизхождение, с кротко опрощаване. Гледам със очите на..

публикувано на 10.07.24 в 10:12

Лятната академия за деца в НХА започва през август

Лятната академия за деца и ученици в НХА – София за 15-и пореден път ще посрещне участници от 6 до 18 години за един творчески месец август . Мария Ландова разказва в "Нашият ден" повече за предстоящите креативни занятия. Тази година Лятната академия ще бъде посветена на 130 години от рождението на художника Жорж Папазов и на..

публикувано на 10.07.24 в 09:40

Женски хор "Ваня Монева" празнува 30-годишен юбилей

На 11 юли се навършват 30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева". За пътя към успеха, предизвикателствата, които каляват, и вдъхновението в "Нашият ден" говори диригентът на един от най-обичаните български хорове  маестра Монева . "Аз съм завършила Музикалната академия в класическия отдел. Може би тази посока ми дава възможност да..

публикувано на 10.07.24 в 09:17