Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дълга история на краткото видео

Снимка: Rawpixel

За времето, в което ще прочетете този текст, в мрежата ще бъдат качени близо 5 хиляди кратки видеоматериали по най-различни теми – от астрофизика до модни тенденции.

Всеки ден нови 702 милиона филмчета с продължителност не повече от шейсетина секунди се публикуват в мрежата.

Обхватът на вниманието ни намалява прогресивно, а краткото видео стремително се превръща в новото нормално.

В презентация за Тед Кю Кинг Тай, стратегически директор на водеща интернет компания в Китай, която следи еволюцията на технологиите, разказва за ползите и недостатъците на краткото видеосъдържание, което всекидневно се излиза от Снапчат, Тик-Ток, Инстаграм стори и др., а негови потребители са повече от милиард и петстотин милиона хора по света, голямата част от тях под 24 години.

Кратките видеа обаче далеч не са само за забавление или информация варираща от съвети за гримиране до възпитание и отглеждане на деца.

През 2019 година кратките видеа са генерирали приблизително 95 милиона долара в стоки и услуги и са създали не по-малко от 1 милион и двеста хиляди работни места по целия свят.

По време на пандемията, когато световните музеи се принудиха да затворят, голяма част от тях започнаха да ангажират вниманието и да достигат дистанционно до една значително по-млада от обичайната  публика. Галерията "Уфици" например, започна да предлага кратки видеа с обиколки на колекциите си, смесвайки ги с емоджита, песни и забавни цитати.

Малкият бизнес също се възползва от възможностите, които кратките видеа дават, за да достигне до потребители, които иначе не биха чули за техните продукти и услуги. През 2018-а "До Ин", водещата китайска видеоплатформа, използва канала си, за да започне кампания, насърчаваща дребните фермери от планинските области и да ги свързва с потенциални купувачи. За четири дни инициативата помага на 4 хил. семейства в провинция Съчуан да пласират забележителните 120 хил. килограма плодове.

Кратките видеа се оказват мощен инструмент в ръцете на компаниите, които търсят работна сила сред хората между 16 и 24 години. Спорно е доколко могат да се преценят за двайсетина секунди качествата на даден кандидат, но интересът към подобни форми на набиране на персонал е огромен. В Саудитска Арабия „Макдоналдс“ получава 43 хил. заявки в рамките на 24 часа.

Мнозина използват видеоплатформите за обучение – и тъй като съдържанието е концентрирано в рамките на минута и това дава възможност да любопитстваме, да си създаваме нови интереси и да сърфираме сред безброй възможности. (Друг е въпросът колко апатични ставаме, изправени пред подобно стъписващо изобилие, дори когато е поднесено в атрактивна форма.)

Разбира се, както и при останалите социални медии, растат опасенията, че платформите за кратко видеосъдържание злоупотребяват с личните ни данни, пристрастяват потребителите, че им липсва им контекст, основа и нюанс – и точно по тези причини трябва да работим за тяхното усъвършенстване, подобрявайки контакта между потребителите, платформите и хората, изготвящи стратегиите.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36