Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва серия от оперни концерти онлайн

Първият концерт ще се излъчи в Деня на влюбените

Ангел Антонов и Лилия Кехайова
Снимка: личен архив

„Оперни концерти онлайн“ е нова инициатива в социалните мрежи, която ще представя камерни концерти на известни български изпълнители. Групата е подкрепена от артисти като Красимира Стоянова, Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска, Михаил Светлев, Калуди Калудов, Петър Бучков и много други.

Първият концерт ще се излъчи на 14 февруари от 18 ч. в специално създадената за събитието група „Оперни концерти онлайн“. В концерта ще участват двама солисти на Софийската опера – примата Лилия Кехайова и тенорът Ангел Антонов, както и съпругът на Лилия и неин вокален педагог Светослав Цанков и талантливият млад баритон Борислав Цанков. На рояла ще акомпанира Галина Апостолова.

В програмата са включени произведения от световната оперна класика – арии и дуети от „Бохеми“, „Турандот“, „Силата на съдбата“, „Евгений Онегин“, „Дама пика“ и др.

„Наближава нашето основно събитие - първият онлайн концерт! Подготовката ни за него беше много по-трудна, отколкото очаквахме - сменихме две зали, смениха се два технически екипа, разходите ни надвишиха очакваното и в движение намерихме спонсор. Дължим специална благодарност на нашите невероятни домакини от читалище „Христо Ботев“ – Божурище. С такива хора има надежда за бъдещето на нашата страна!

Нашият концерт показва просто етап от работата ни, а не краен резултат. Но подкрепата на толкова много хора беше огромен стимул да не се отказваме!“, сподели преди концерта тенорът Ангел Антонов, създател на групата.

Той отправи покана и към слушателите на БНР за първия онлайн оперен концерт.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

„Лястовичката“, опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето: Джузепе Адами. Основата на либретото е текст на австрийските либретисти Алфред Вилнер и Хайнц Райхерт. Световна премиера: 27 март, 1917 г. В операта в Монте Карло. В Италия е представена на 2 юни 1917 г. в Театър Комунале, Болоня. Действащи лица: • Магда, сопран • Руджеро, тенор • Лизет, сопран • Прюние, тенор • Рамбалдо, баритон –..

публикувано на 26.02.21 в 08:40
Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико. Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто..

публикувано на 25.02.21 в 18:25
Саша Гьотцел

Саша Гьотцел дирижира Софийската филхармония

На пулта пред Софийската филхармония на 25 февруари застава нейният главен гост-диригент Саша Гьотцел . Това за него е втори сезон на този пост. През този сезон той е дирижирал още два концерта – на 24 септември представи творби на Густав Малер, а на 22 октомври – Рихард Щраус и Волфганг Амадеус Моцарт. До края на сезона ще дойде отново, за да предложи..

публикувано на 25.02.21 в 12:25
Огнян Видев

Виртуозната китара на Огнян Видев

Когато животът ти е джаз – не ти се говори за нищо друго. Такъв е случаят с Огнян Видев – един от най-известните наши джаз китаристи, който скоро отбеляза своя 75-годишен юбилей.  Свири повече от 50 години като професионален музикант, обикаля света, най-активният му период е свързан с джаз групата „Бели, зелени, червени“ през 70-те и 80-те години на ХХ..

публикувано на 25.02.21 в 12:11