Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гала концерт със сър Антонио Папано

Сър Антонио Папано
Снимка: sr.de

Затвореният от пандемията свят на изкуството намира възможност да радва своята публика и понякога успява да си позволи лукса да организира концерт с оркестър, хор и солисти. Това се случи и на 4 септември 2020 г. в Кралската опера „Ковънт Гардън“. Ето какво каза диригентът Антонио Папано.Филипе МануИзбраните арии, дуети и сцени са от „Севилският Бръснар“ и „Пепеляшка“ на Росини, „Любовен еликсир“ на Доницети, „Сомнамбула“ на Белини, „Бал с маски“ и „Отело“ на Верди, „Манон“ на Масне, „Кармен“ на Бизе, „Тоска“ на Пучини.

Сред поканените е била и Соня Йончева, която не е успяла да се присъедини към трупата. В концерта освен много известни певци са включени и две нови имена – на Филипе Ману и Айгуль Ахметшина.

Филипе Ману е от Нова Зеландия и учи в Гилхолд скул Лондон с прочутото сопрано Ивон Кени. Пристига в Лондон, благодарение на фондацията на Кири Те Канава, която подкрепя развитието на талантливи оперни певци от Нова Зеландия.

Айгуль Ахметшина
Впечатляващото мецосопрано Айгуль Ахметшина е от Башкирия. „Смятам, че Айгуль е явление, казва Владимир Спиваков – днес няма такива гласове, въпреки, че много работя с певци. Истински, завладяващ артист и музикант“. Момичето пее от шестгодишна и казва, че е сбъднала мечтата на майка си, която е полицайка. Завършва училището по изкуствата в Уфа, но не кандидатства в консерватория, а продължава да се занимава с учителката си Наил Юсупова. Преживява и вокална криза, но отново двете се справят с проблема. Явява се на конкурса „Нов оперен свят“ и по покана на Дейвид Гоуланд заминава за Лондон в младежката програма на Ковънт Гардън. От 365 души избрали петима и тя била едната от тях. Наричали я бебето, защото била най-млада. Годината е 2017, а ето вече момичето е сред оперните звезди на лондонския театър.

Останалите солисти:
Чарлз КастроновоЧарлз Кастроново – роден е в Ню Йорк на 29 юни 1975. Баща му е от Сицилия, майка му от Еквадор. Кариерата си започва в операта в Лос Анжелес.

Попада и в младежката програма на МЕТ, откъдето започват и важните роли – дон Отавио, Ернесто, Тамино, Ферандо, Фентън.

От тогава започват да го търсят и за европейските продукции, а броя на престижните сцени, на които пее се увеличава.

Сър Джералд Финли
Сър Джералд Финли е роден на 30 януари 1960 г. в Монреал, учи в Отава, а след това в кралския колеж в Лондон. Титлата сър добавя към името си през 2017 г. за отдадена служба на операта. За него Кая Саарияхо пише песенния си цикъл „Истински огън“.

Вито Прианте
Роденият в Неапол през 1979 г. Вито Прианте дебютира през 2002 г. на Майските музикални тържества във Флоренция в операта „Слугинята господарка“ на Пергобези. Известно време работи с Алън Къртис и участва в изпълнението на барокови творби, след което разширява ролите, като освен оперни партии добавя и кантатно-ораториални творби.

Кристине Ополайс и Джералд Финли
Кристине Ополайс е родена на 12 ноември 1979 г. Тя е латвийка. Учи в латвийската музикална академия. За кратко е хористка в хора на латвийската опера, а след това започва солистичната ѝ кариера. Там среща и съпруга си диригента Андрис Нелсонс, с когото вече са разделени. Първото ѝ признание е в берлинската опера „Унтер ден Линден“, последван от дебют в милано, виена, Мюнхен където изпълнява партията на Русалка от едноименната опера на Дворжак. Това е една от знаковите роли в репертоара ѝ. Пее я и на сцената на МЕТ.

Лизет Оропеза
Лизет Оропеза е родена в Ню Орлеан на 29 септември 1983 г. Родители ѝ са кубинци. Започва да свири на флейта на 12 години, но учи и пеене. Печели възможността да бъде в студиото на МЕТ и на 22 години през 2007 г. дебютира като Сузана от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт на първата американска сцена. Често е канена в големите испански театри в Мадрид и Барселона, а името ѝ вече е в програмите на най-елитните оперни театри по света.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05

„Откритие“ на 30 години

30 години ще отбележи в началото на идната седмица варненският международният музикален фестивал „Откритие“. Неговият създател Доно Цветков е композитор, музикален мениджър и журналист. От сцената на „Откритие“ са тръгнали музикалните кариери на мнозина от популярните ни и любими певци - Деси Добрева, Миро, „Ъпдаун“, дует „Мания“…Пак там са..

публикувано на 16.06.21 в 07:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2021

16 юни 3.00 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Симфония № 100 в Сол мажор, H.1:100 „Военна“. 3.24 часа – Антони Дворжак (1841-1904), Романс във фа минор за цигулка и оркестър, оп. 11. Солист: Ранхилд Хемсинг (цигулка). 3.37 часа – Йохан Халворсен (1864-1935), Fossegrimen – откъси из театралната музика, оп. 21. Солист: Ранхилд Хемсинг (фидел). 3.52 часа –..

публикувано на 15.06.21 в 17:33

За Анжела Тошева – с любов и респект

Как може да се опише с малко думи пианистката Анжела Тошева? Харизматична и действена, без непременно да натрапва себе си, изпълнена със завидна доза решителност и заедно с това мекота и дори извинителна стеснителност, когато излиза да се поклони на публиката преди да започне своето изпълнение, което издава от първите тактове още пределна..

публикувано на 15.06.21 в 09:15