Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гала концерт със сър Антонио Папано

Сър Антонио Папано
Снимка: sr.de

Затвореният от пандемията свят на изкуството намира възможност да радва своята публика и понякога успява да си позволи лукса да организира концерт с оркестър, хор и солисти. Това се случи и на 4 септември 2020 г. в Кралската опера „Ковънт Гардън“. Ето какво каза диригентът Антонио Папано.



Филипе МануИзбраните арии, дуети и сцени са от „Севилският Бръснар“ и „Пепеляшка“ на Росини, „Любовен еликсир“ на Доницети, „Сомнамбула“ на Белини, „Бал с маски“ и „Отело“ на Верди, „Манон“ на Масне, „Кармен“ на Бизе, „Тоска“ на Пучини.

Сред поканените е била и Соня Йончева, която не е успяла да се присъедини към трупата. В концерта освен много известни певци са включени и две нови имена – на Филипе Ману и Айгуль Ахметшина.

Филипе Ману е от Нова Зеландия и учи в Гилхолд скул Лондон с прочутото сопрано Ивон Кени. Пристига в Лондон, благодарение на фондацията на Кири Те Канава, която подкрепя развитието на талантливи оперни певци от Нова Зеландия.

Айгуль Ахметшина
Впечатляващото мецосопрано Айгуль Ахметшина е от Башкирия. „Смятам, че Айгуль е явление, казва Владимир Спиваков – днес няма такива гласове, въпреки, че много работя с певци. Истински, завладяващ артист и музикант“. Момичето пее от шестгодишна и казва, че е сбъднала мечтата на майка си, която е полицайка. Завършва училището по изкуствата в Уфа, но не кандидатства в консерватория, а продължава да се занимава с учителката си Наил Юсупова. Преживява и вокална криза, но отново двете се справят с проблема. Явява се на конкурса „Нов оперен свят“ и по покана на Дейвид Гоуланд заминава за Лондон в младежката програма на Ковънт Гардън. От 365 души избрали петима и тя била едната от тях. Наричали я бебето, защото била най-млада. Годината е 2017, а ето вече момичето е сред оперните звезди на лондонския театър.

Останалите солисти:
Чарлз КастроновоЧарлз Кастроново – роден е в Ню Йорк на 29 юни 1975. Баща му е от Сицилия, майка му от Еквадор. Кариерата си започва в операта в Лос Анжелес.

Попада и в младежката програма на МЕТ, откъдето започват и важните роли – дон Отавио, Ернесто, Тамино, Ферандо, Фентън.

От тогава започват да го търсят и за европейските продукции, а броя на престижните сцени, на които пее се увеличава.

Сър Джералд Финли
Сър Джералд Финли е роден на 30 януари 1960 г. в Монреал, учи в Отава, а след това в кралския колеж в Лондон. Титлата сър добавя към името си през 2017 г. за отдадена служба на операта. За него Кая Саарияхо пише песенния си цикъл „Истински огън“.

Вито Прианте
Роденият в Неапол през 1979 г. Вито Прианте дебютира през 2002 г. на Майските музикални тържества във Флоренция в операта „Слугинята господарка“ на Пергобези. Известно време работи с Алън Къртис и участва в изпълнението на барокови творби, след което разширява ролите, като освен оперни партии добавя и кантатно-ораториални творби.

Кристине Ополайс и Джералд Финли
Кристине Ополайс е родена на 12 ноември 1979 г. Тя е латвийка. Учи в латвийската музикална академия. За кратко е хористка в хора на латвийската опера, а след това започва солистичната ѝ кариера. Там среща и съпруга си диригента Андрис Нелсонс, с когото вече са разделени. Първото ѝ признание е в берлинската опера „Унтер ден Линден“, последван от дебют в милано, виена, Мюнхен където изпълнява партията на Русалка от едноименната опера на Дворжак. Това е една от знаковите роли в репертоара ѝ. Пее я и на сцената на МЕТ.

Лизет Оропеза
Лизет Оропеза е родена в Ню Орлеан на 29 септември 1983 г. Родители ѝ са кубинци. Започва да свири на флейта на 12 години, но учи и пеене. Печели възможността да бъде в студиото на МЕТ и на 22 години през 2007 г. дебютира като Сузана от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт на първата американска сцена. Често е канена в големите испански театри в Мадрид и Барселона, а името ѝ вече е в програмите на най-елитните оперни театри по света.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35