Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация “Еврика“ връчи ежегодните си награди

Снимка: “Еврика“

Неотдавна фондация “Еврика“ връчи годишните си награди за 2020 г. За постижения в науката, най-добър млад мениджър, изобретател и фермер.

Наградите са ежегодни чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора.

За тазгодишните лауреати разказва в “Нашият ден“, Григор Цанков, програмен мениджър на фондацията.

“За 31-ва поредна година се връчват наградите. За “млад мениджър“, всъщност с този конкурс започнахме веднага след основаване на организацията. За “млад изобретател“ и “млад фермер“ провеждаме за 30-и пореден път. И 25-и за “постижение в науката“ или млад учен.

“Когато си поставяме основните цели при тези конкурси, извеждаме две: първата е да покажем успешни млади хора и по-важната, втората, за нас е – те да служат за пример на други млади хора, да вървят по техния път. Тава е много важно.“

Млад ученАна Колева

“Наградата за постижение в науката, където акцентът е върху най-добра защита на дисертационен труд, т.нар. "малък доктор". Тази година лауреат на наградата е Ана Колева. Тя е главен асистент в Софийския университет, във Факултета по химия и фармация на СУ. Занимава се със съвременни методи за синтез и анализ на органични съединения. Това, което най-много ни радва във фондацията, е, когато виждаме един затворен цикъл. Тя е завършила средно училище “Васил Левски“  в град Севлиево. Това е едно от най-добрите училища в България. Работим с него по проекти много отдавна. Ана Колева участва в наши конкурси като ученичка“, казва Цанков.

Ана Колева е родена през 1987 г. в гр. Габрово. Завършва средното си образование през 2006 г. в СОУ „Васил Левски“, гр. Севлиево. От 2007 г. до 2011 г. е студентка в специалността „Химия“, бакалавърска степен във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2012 г. завършва с отличен успех магистърска програма „Съвременни методи за синтез и анализ на органични съединения“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2013 г. е зачислена като редовен докторант в научната специалност „Органична химия“ с научен ръководител проф. д-р Росица Николова.

През 2015 г. Ана Колева е назначена като асистент на половин щат в Катедрата по органична химия и фармакогнозия, от 2016 г. е асистент на пълно работно време в същата катедра, а от месец септември 2020 г. е вече главен асистент по органична химия. Като редовен докторант и след това като асистент, Ана Колева се включва активно в преподавателската работа на катедрата по Органична химия и фармакогнозия като ръководител на упражнения и семинари за различни специалности. Разработва цикъл упражнения за няколко нови за Факултета по химия и фармация курса – „Козметични продукти и грижи“; „Активни съставки в парфюмерията и козметиката“; „Органични материали в козметичните продукти“ и води практическите занятия в съответните бакалавърски и магистърски програми. Д-р Колева е научен ръководител на двама успешно защитили дипломанти от бакалавърска и магистърска степен.

Под нейно ръководство са изработени и защитени 107 курсови работи в бакалавърска програма „Химия“ и магистърските степени „Фармация“ и „Козметика и битова химия“.

Елена Кръчмарова

Млад изобретател

Елена Кръчмарова разказа в “Нашият ден“ за присъденото ѝ отличие. Тя получава преди време наградата на Фондация “Еврика“ за млад учен, а тази година наградата в категорията “млад изобретател“.

“Науката не е за всеки и трябва наистина да ти идва отвътре. Тя изисква много отдаденост, любопитство и не на последно място много, много упоритост.“

Семейството

“Семейството ми има ключова роля за интереса ми към науката, защото прадядо ми, дядо ми, баба ми, майка ми, са се занимавали с народно творчество. Прадядо ми, Васил Стоин, има издадени много сборници с народни песни, които е събирал из цяла България.“

Елена Кръчмарова е родена през 1986 г. в град София. Завършва бакалавърска степен в ХТМУ – София през 2009 г., а през 2010 г. се дипломира като магистър инженер биотехнолог в същия университет. Започва работа като специалист – химик в Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ на БАН, продължава като асистент, а от 2015 г. до 2018 г. е задочен докторант по научна специалност „Молекулярна биология“.

През месец юни 2018 г. защитава отлично дисертационен труд на тема „Експресия и свойства на човешкия интерферон-гама и негови мутантни аналози”, за което получава съвместната награда на Фондация „Еврика“ и Съюзът на учените в България за постижения в науката. От месец юли 2018 г. е главен асистент в ИМБ.

Мирослав Мирославов

Наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2020 година е връчена на Мирослав Мирославов за: развитие на глобален бизнес с ясен фокус; изключителен ръст в растежа на бизнеса; умело съчетаване и развитие на специализирани (софтуер) и управленски компетентности.

Мирославов разказва за мотивацията и целите си в “Нашият ден“

“От малък имам много голям интерес към предприемачеството, към създаването на нови неща, на нови продукти. Може би това е основната ми мотивация и желание да премина в един момент от програмист, от инженерните дисциплини към това да съм предприемач, да съм мениджър, да създава компания и продукти.“

“Телерик“

“Компанията още 2010 г. беше започнала да изгражда име в програмистките среди. Няколко години я следях преди това, имах не малко приятели, отишли там. За мен беше лесно да се присъединя към екипа.“

Мирослав Мирославов е роден през 1986 година. Завършил е Компютърни науки в СУ „Св. Кл. Охридски“. Кариерата си на софтуерен инженер започва през 2005 г., като през следващите 10 години работи в три компании, последната от които е “Телерик“, където се присъединява през 2010 г. Именно там започва и своето развитие като мениджър, ръководейки екип от 10 души. През 2015 г., заедно с Мирослав Недялков основават софтуерната компания OfficeRnD за управление на гъвкави работни пространства, която е един от световните лидери в категорията.

Мотивира го вярата, че работните пространства могат да бъдат нещо повече – платформи, които помагат на хората да се съсредоточат върху работата си, да им предоставят достъп до знания, които не са имали преди, и да ги свържат с професионалисти. Мирослав Мирославов е много амбициран и всеки ден се стреми да помага на гъвкави работни пространства – шампиони на бъдещето на работата, да дава невероятно преживяване на своите клиенти, по-голяма сила на техния бранд и устойчив растеж на техния бизнес.

Към настоящия момент в OfficeRnD, на която Мирослав Мирославов е изпълнителен директор и основател работят над 70 души в три офиса в София, в Лондон и в Атланта. Имат над 700 клиенти в цял свят, които използват ежедневно софтуера на компанията. Успели са да привлекат инвестиции от международни фондове за над 4 милиона долара. Приходите им за 2020 г. надминават 4,8 милиона лева. Компанията се ангажира да предоставя качествени услуги, да постига оперативни постижения и да поддържа информацията за своите клиенти сигурна. Сертифицирана е по ISO 27001 и GDPR. Близо половината от клиентите са в САЩ, както и в Европа и в Азия.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом е наградена и Боряна Узунова – предприемач и основател на три активни компании в България и света, посветени на елиминирането на отпечатъка от модната индустрия (Kool and Konscious; Impakt_ID; NOLD) – за развитие на бизнес проекти в съответствие с най-съвременните тенденции в стратегията и политиката на Европейския съюз; създаване на бизнес с кауза – отговор на глобалните технологични и климатични предизвикателства пред човечеството; умело съчетаване и развитие на професионални и лидерски компетентности.

Повече можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15