Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгени Колев – свят на ренесансова красота, хармония и благородство

Галерия "Астри" представя новата самостоятелна изложба на художника Евгени Колев и това е може би откритието на тази галерия да покаже отново този артист точно след 11 години. Експозицията е назована кратко – "Живопис", но да се видят тези оригинали е истинско предизвикателство, защото репродукциите в интернет показват малка част от съвършената му техника. 

Заглавията на картините ни приближават до техните сюжети – Птичето, Въжеиграч, Ангел в къщи, Гърбушка, Отвъд дъгата, Царствен ден, но по-важното е, че Евгени Колев с тези платна ни връща или придвижва напред епохите, светът в тях е отдалечен от днешния стотици години.

Свят на красота, хармония, благородство. Свят, теглещ назад към епохите на Късното средновековие или към Северния ренесанс, един свят като че ли конкретен, а в същото време абстрактен. И в същото време те са картини на днешния ден и на бъдещето.

Евгени Колев живее и работи във Велико Търново. Завършил е живопис във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Много рядко показва творбите си у нас, първата му самостоятелна изложба е едва през 1988 година, а през 2015 показва изкуството си в Люксембург. Лаконичен в думите си, когато говори за изкуството си, както и великолепното и точно представяне на тези платна от галеристката на "Астри" Вихра Пешева – чуйте в звуковия файл.

Снимки – галерия "Астри"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в стрийминг платформата за българско кино Gledam.bg . Излъчването ѝ вече започна и набира зрители. Нейни автори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „Дворците на народа“, от който всъщност произлиза..

публикувано на 17.04.21 в 08:25

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15