Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Срещи в Париж“ – Васка Емануилова в града на изкуството

„Жена в Черно“, 1933 г. – Георги Попов (Джон)
Снимка: veg.sghg.bg

Васка Емануилова – Рисунка от Лувъра, 1939Галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия, представя една изключително интересна и многообразна като визия нова изложба, със заглавие „Срещи в Париж“ – Васка Емануилова и града на изкуството през 1939 година. Изложбата може да бъде разгледана до 11 април 2021 г.

Повод за нея е неиздаден ръкопис на тази голяма наша художничка, която през 1939 година, заедно с група специализанти – художници и артисти, т.нар. „българска колония“, живеят и работят в този световен културен център на света.

Експонирани са 42 произведения – живопис, скулптура, рисунки на автори, пребивавали тогава в Париж, много фотографии от онова време, защото те непрекъснато са се снимали сред парижката атмосфера, както и различни текстове. 

Особен интерес представлява непоказван досега цикъл илюстрации на Илия Бешков към книгата „Париж – роман-хроника“. А „колонията“ са Ненко Балкански, Илия Бешков, Джон Попов, Иван Фунев, Кирил Кръстев, Ангел Вълчанов и др.

Кураторката на изложбата Галина Декова и изкуствоведката Евгения Христова представят експозицията „Срещи в Париж“ в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция в чест на проф. Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов съвсем наскоро издаде  най-новата си поетично-есеистична книга „Закуска с нар“  и така отбеляза своята 80-годишнина.  Учен, специалист по английска литература, уважаван преподавател, филолог с международно признание, с над сто научни изследвания, публикувани у нас и в чужбина, той е известен преводач на Шекспир, Чосър, Милтън,..

публикувано на 22.04.21 в 17:10

Любомир Желев: „Кралят Елен“ и човекът зад куклата – историята на един “Икар“

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавният куклен театър в Сливен. Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България. Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и..

публикувано на 22.04.21 в 14:19

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.  Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което..

обновено на 22.04.21 в 13:48

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава..

публикувано на 22.04.21 в 13:28

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир": Заглавието "Будни светове"..

обновено на 22.04.21 в 12:28