Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ФотоФабрика – Факт и Фикция

По следите на времето с Боряна Пандова; По завоите на пътищата с Константин Вълков

„ФотоФабрика – Факт и Фикция“ тръгва по следите на времето с Боряна Пандова и по завоите на пътищата с Константин Вълков – двама автори, които показват привидната лекота на фотографското битие. И канят публиката да ги последва в техните открития.

Боряна Пандова е визуален артист. Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия. Тя казва, че „Човек е мимолетно създание, но живее като безсмъртен”... и мести стрелката на секундарника, преди да вдигне фотоапарата пред очите си. Боряна Пандова се движи по мислената ос на времето с 60 диптиха в галерия "Кредо Бонум" под вещия поглед на кураторката Надежда Павлова. Фокус на визуалните ѝ изследванията са „Обектите на невниманието”.

Константин Вълков е журналист, политически анализатор, интернет редактор, пътешественик… Неговото последно пътешествие е по време на пандемията, в най-слабо населения американския щат Уайоминг – когато американците избираха кой да бъде следващия им президент. Но неговият фотографски разказ, подреден от куратора Калин Руйчев в галерия "Синтезис", не е за изборите и пандемията, а за сетивата, които срещат въздуха, водата, вятъра; за „Голямата малка Америка“, в която дори може неусетно да се влюбиш.

Снимки – галерия "Кредо Бонум" и галерия "Синтезис".

Чуйте повече в звуковите файлове. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международните фотографски срещи се провеждат в Пловдив

Международните фотографски срещи – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. Събитията продължават до 31 октомври, а в програмата на фестивала са включени както български автори, така и гости от Гърция, Турция, Румъния. Артистичният директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев, който с..

публикувано на 18.10.21 в 14:10

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представят изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio“ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от..

публикувано на 18.10.21 в 13:19
Доц. д-р Михаил Груев

70 години държавно архивно дело в България

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията..

публикувано на 18.10.21 в 12:20
Галя Йотова

Фотографията като илюзия за реалност

Галя Йотова е фотограф, изследовател на образа, визионер, творец със собствен стил и професионално поведение. Работи в различни полета на фотографията и философията на образа, от експерименталните форми до портрета, от градската фотография до колажа. Когато говори за фотографията, тя не описва просто технологията на създаване на..

публикувано на 18.10.21 в 10:15
Михалис Гарудис

Отиде си художникът Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис. За това съобщава Гергана Борисова от галерия „Арте“. Михалис Гарудис е име в изкуството – артист и колоритна личност, която през годините създаде „стила Михалис Гарудис“ – изкуство, което се вписа в българската художествена сцена. Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940..

публикувано на 18.10.21 в 10:10