Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живопис, родена от кюстендилската магия

Снимка: mc.government.bg

Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, озаглавена просто „Живопис“. Роден в Кюстендил, израсъл сред изкуството на десетки прочути талантливи кюстендилски художници сред природата на кюстендилското Краище, Осоговската планина, Северозападна Рила, река Струма, той не създава конкретни природни гледки, пейзажи, човешки фигури или градски улици. Вдъхновен от природата, той твори преживявания, състояния, емоции, цветни форми – по-точно една абстрактна, експресивна живопис като „нематериални измерения на действителността, преминаващи в един невидим свят със своя логика“.

В неговите пластически търсения присъства духът на мястото – не конкретно дърво, стара къща или изгубващият се на хоризонта облак, празният прозорец, а форми и багри, издирени емоционално и материализирани в ярки, силни цветове. Димитър Петров е завършил специалност стенопис, учил се е от нашите фрески и иконопис, от патината на времето.

Димитър Петров разказва в „Артефир“ за своите интересни и странни светове в новата си изложба.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Всички пътища водят към „Гарибалди“

Заглавието на книгата казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. „Най-после! Авторска антология с избрана поезия. Благодаря ти, Господи, че сбъдна моята мечта…“ – възкликва поетът в социалните мрежи и ни кани на премиера...

публикувано на 02.03.21 в 15:20
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито съставки са намерени на всяко конкретно място: земя, вода, пясък, водорасли, речна „баластра“, ръжда от..

публикувано на 02.03.21 в 12:22

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории, разказани в писмена форма, фотографски образи, аудио, видео и виртуална реалност. Всеки разказ е..

публикувано на 02.03.21 в 09:05
Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата..

публикувано на 01.03.21 в 16:21