Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СедянкаТА – нишките, които ни свързват

Преди малко повече от десет години – на 15-и февруари 2011 г. – три дами – Станка Божинова, Светломира Иванова и Бистра Писанчева – се събират, за да правят ръкоделия заедно. Дали някоя от тях е подозирала, че десет години по-късно неформалната им група, наречена СедянкаТА, ще има зад гърба си множество пътувания, изложби, общи проекти и все повече хора, които да посещават срещите им и да бъдат обучавани в различните техники на плетивата и дантелата?

За всички тях от значение продължава да бъде работата с нишките в приятелска и топла атмосфера, и дали в музея или в ателието на СедянкаТА на една малка уличка в центъра на София, те продължават да работят и да създават заедно, всяка сряда в привечерен час или пък онлайн, когато срещите им на живо са затруднени.

От дейността им не се раждат само приятелства, а и смислени проекти, чиято основна цел е запазването на дантелиерските техники и предаването им на следващите поколения. Въпросът дали дантелата днес е изкуство или занаят, се промъква неусетно в разговора, а отговорите не могат да бъдат еднозначни.

Бистра Писанчева и Светломира Иванова споделят спомени за дългия и щастлив път на СедянкаТА, а гл. ас. Ива Кюркчиева от ИЕФЕМ разказва за изследванията си върху групата и за съвместните проекти на ИЕФЕМ със СедянкаТА. И всичко това не само защото хората работят с нишки и от тях създават изкуство, а защото нишките свързват хората.

Снимки – архив СедянкаТА

Чуйте предаването в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39

Всеки трябва да е отговорен към околната среда

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с..

публикувано на 02.03.21 в 11:00

“Резиденция Баба“ - има ли надежда за Северозапада

Има едно красиво кътче на България – красиво като рай, но обезлюдено като пустиня. Села, в които почти няма хора. Училища с празни дупки вместо прозорци. Това е българският Северозапад. Една политическа партия, месец преди изборите, повдигна въпроса за съживяването на Северозапада. Как може да стане това и не е ли вече прекалено късно?..

публикувано на 02.03.21 в 09:47