Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

| обновено на 23.02.21 в 12:32
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин столетие Стойка Миланова е неразривно свързана с музиката и най-добрите постижения на българската и европейската цигулкова школа.

Родена на 5 август 1945 г. в Пловдив, тя започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст, а неин учител до края на обучението в Пловдивското музикално училище е баща ѝ – цигуларят Трендафил Миланов, който разработва собствена система и методика на обучението по цигулка, основано на постиженията на общоевропейската и особено на френско-белгийската школа.

Още в ранните години изпълненията на Стойка Миланова се отличават с интонационна прецизност и виртуозност, а яркият ѝ талант получава заслужено признание преди да завърши средното си образование: през 1959 г. тя печели златен медал от Първия републикански фестивал на художествената самодейност, а през 1962 – златен медал и от Осмия международен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки. Следват отличия от международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1967), „Карл Флеш“ в Англия (1970), наградата Гран при дьо диск „Шарл Крос“ в Париж (1973) и наградата за изкуство „Златният стрелец“ – Рим (1979).

През 1969 г. Стойка Миланова се дипломира в Московската консерватория в класа на легендарния цигулар Давид Ойстрах, с когото я свързва тясно творческо сътрудничество и след завършването на обучението. Десетилетието между 1969 и 1979 г. бележи един от най-ярките върхове в концертната дейност на именитата ни цигуларка, която се изявява като солист с най-представителните български и европейски оркестри, а като камерен изпълнител активно концертира със сестра си – пианистката Дора Миланова.

„Аз имах щастието да работя и концертирам в сътрудничество с най-великите музиканти на века: с Йехуди Менухин, с Хенрик Шеринг, който ме избра да изсвирим двойния концерт на Бах, когато гостуваше в София, а върхът на всичко беше дирижирането на Давид Ойстрах на концерта за цигулка от Брамс със Софийската филхармония в зала „България“. Тези мигове бяха незабравими за мене и мога да кажа, че дори само това би ми стигало за цял живот“.

Стойка Миланова развива и активна педагогическа дейност, а нейни ученици са успели изпълнители на българската и международната сцена. Като своеобразен подарък – изненада, трима от тях: Людмил Ненчев (концертмайстор на Софийска опера и балет), Десислава Чолакова (концертмайстор на СО на БНР) и Звезделина Халтъкова (член на Destiny Quartet) изразяват своята почит към дейността на Стойка Миланова и признателността си за нейната всеотдайност като педагог.

В предаванията, посветени на творческия път на Стойка Миланова, ще звучат и нейни брилянтни изпълнения на музика от Любомир Пипков, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Йоханес Брамс, Морис Равел, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и други. 

Бъдете с нас на 22 февруари 2021 и 2 март 2021 от 19.30 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

обновено на 07.03.21 в 09:57

Жените в музиката – нов проект на Датското радио и БиБиСи, посветен на жени-композитори

В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Европейският съюз за радио и телевизия осъществи нови програми от проекта, озаглавен „Жените в музиката“, който започна през 2019 година. Специално за 8 март 2021 г. Датското радио в сътрудничество с БиБиСи изготви серия от мини-портрети в звук на жени-композитори, които..

публикувано на 07.03.21 в 08:05

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15