Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

| обновено на 23.02.21 в 12:32
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин столетие Стойка Миланова е неразривно свързана с музиката и най-добрите постижения на българската и европейската цигулкова школа.

Родена на 5 август 1945 г. в Пловдив, тя започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст, а неин учител до края на обучението в Пловдивското музикално училище е баща ѝ – цигуларят Трендафил Миланов, който разработва собствена система и методика на обучението по цигулка, основано на постиженията на общоевропейската и особено на френско-белгийската школа.

Още в ранните години изпълненията на Стойка Миланова се отличават с интонационна прецизност и виртуозност, а яркият ѝ талант получава заслужено признание преди да завърши средното си образование: през 1959 г. тя печели златен медал от Първия републикански фестивал на художествената самодейност, а през 1962 – златен медал и от Осмия международен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки. Следват отличия от международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1967), „Карл Флеш“ в Англия (1970), наградата Гран при дьо диск „Шарл Крос“ в Париж (1973) и наградата за изкуство „Златният стрелец“ – Рим (1979).

През 1969 г. Стойка Миланова се дипломира в Московската консерватория в класа на легендарния цигулар Давид Ойстрах, с когото я свързва тясно творческо сътрудничество и след завършването на обучението. Десетилетието между 1969 и 1979 г. бележи един от най-ярките върхове в концертната дейност на именитата ни цигуларка, която се изявява като солист с най-представителните български и европейски оркестри, а като камерен изпълнител активно концертира със сестра си – пианистката Дора Миланова.

„Аз имах щастието да работя и концертирам в сътрудничество с най-великите музиканти на века: с Йехуди Менухин, с Хенрик Шеринг, който ме избра да изсвирим двойния концерт на Бах, когато гостуваше в София, а върхът на всичко беше дирижирането на Давид Ойстрах на концерта за цигулка от Брамс със Софийската филхармония в зала „България“. Тези мигове бяха незабравими за мене и мога да кажа, че дори само това би ми стигало за цял живот“.

Стойка Миланова развива и активна педагогическа дейност, а нейни ученици са успели изпълнители на българската и международната сцена. Като своеобразен подарък – изненада, трима от тях: Людмил Ненчев (концертмайстор на Софийска опера и балет), Десислава Чолакова (концертмайстор на СО на БНР) и Звезделина Халтъкова (член на Destiny Quartet) изразяват своята почит към дейността на Стойка Миланова и признателността си за нейната всеотдайност като педагог.

В предаванията, посветени на творческия път на Стойка Миланова, ще звучат и нейни брилянтни изпълнения на музика от Любомир Пипков, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Йоханес Брамс, Морис Равел, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и други. 

Бъдете с нас на 22 февруари 2021 и 2 март 2021 от 19.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30