Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международният кинофестивал In the Palace ще се проведе онлайн

Илюстрация: Любен Зидаров
Снимка: inthepalace.com

„Над 3000 филма заявиха своето участие на Международния фестивал за късометражно кино In the Palace, от тях в официалната селекция са допуснати 120 заглавия от 41 държави“ – съобщи за „Артефир“ директорът на феста Цанко Василев.

In the Palace ще проведе 18-ото си издание онлайнот 27 февруари до 6 март 2021 година. Филмите ще могат да бъдат гледани на специално разработената за нуждите на филмовите фестивали нидерландска платформа Film Chief.

Въпреки трудностите, фестивалът продължава да доказва своята устойчивост и тази година предлага 33-часова конкурсна програма. Включени са филми с номинации за БАФТА и „Оскар“, заглавия с награди от Кан, Берлин и Локарно, както и автори, обучавали се в най-престижните кино школи в света.

„Българските филми, допуснати до официалната селекция, са 7. В тях ще видим актьори като Валентин Танев, Виолета Гиндева, Стоян Дойчев, Рая Пеева, Китодар Тодоров, Стефка Янорова, Васил Бинев, Димитър Николов и др.“ – сподели в „Артефир“ директорът на In the PalaceЦанко Василев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лято в Бурландия“ – през очите на всевиждащото дете

Наскоро излезе първата книга на Момчил Миланов – „Лято в Бурландия“. Авторът полушеговито определя текста си като „ политически роман за деца “. Бурландия е измислена страна, в която твърде много неща са ни познати. Виждаме я през очите на Щерн – дипломатски син и чувствително дете, което попива усещанията от заобикалящия го свят до пълно..

публикувано на 19.09.21 в 09:15
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23