Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години Френски институт – прожекции за киноманите

| обновено на 25.02.21 в 09:01

Френският институт отваря отново зала "Славейков" с прожекции на съвременни филми. 2021 година е специална година за Френския институт, защото той отбелязва 30 години от своето основаване. 

Мария Конакчиева от Френският институт разказва повече в "Артефир":

"Мисля, че това е една много голяма дата – не само за нас, но и за всички наши партньори, с които през годините сме искали да продължим една стара традиция, започнала в началото на ХХ век. През 1991 г. френското външно министерство решава да открие в София Френски институт. В началото беше само Френски културен институт. След това нашата дейност се разшири – освен културна, след 1997 г. започнахме да се занимаваме с всички компетенции около култура, наука, образование и станахме един, мисля, атрактивен център. В онези години не се случваха чак толкова много неща, както е сега. България се отваряше към всичко ново, към всичко различно и Франция винаги е била близо до България. Надявам се, че ще успеем да отбележим подобаващо тази 30-годишнина. 

Кинокритикът Владислав Апостолов представи филмите, които ще се прожектират в зала "Славейков". Неслучайно организаторите са подбрали за начало комедии.

"Ценителите на френското кино и френската култура ще могат по един добър начин – чрез комедии – да се откъснат от реалността на пандемията. От самото създаване на киното френската комедия е един от фундаментите и на киното, и на френската култура още от времената на Луи дьо Фюнес и на Фернандел. През годините тя си остава основен стълб в самото континентално европейско разбиране и осъзнаване за хумор, за жизнерадост и жизнеутвърждаване. Този месец на комедиите предоставя една страхотна селекция на Френския институт ни дава възможност да се срещнем с новата реколта френски комедии. Този петък и събота, 26 и 27 февруари, гледайте филмите „Нека и момичетата ритат“ и „21 нощи с Пати“ в зала "Славейков от 18.30 ч. 

По един интелигентен, елегантен и качествен начин тези филми са едно от доказателствата, че киното не трябва да бъде само комиксови супергерои, експлозии или някакви тийн филми в стрийминг гигантите. Напротив – завръщането на европейското кино е символ и на завръщането към нормалния живот. Естествено, какво по-добро от това да се съпреживее филмовата магия в тъмния салон."

Филмите са със субтитри на български език. Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.  Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което..

обновено на 22.04.21 в 13:48

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава..

публикувано на 22.04.21 в 13:28

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир": Заглавието "Будни светове"..

обновено на 22.04.21 в 12:28

„До последен зъб“ – сценарий по-страховит от днешния ден

„ Никой в София не вярваше във вируса, поне до третия локдаун и появата на чудовищата…“. Така ни въвежда в реалността си „До последен зъб“ – онлайн литературен сериал, който в крайна сметка излезе и на хартия. Автор е сценаристът Тео Чепилов, а илюстрациите са на Стефан Стоев. В „До последен зъб“ апокалипсисът е настъпил, София е пострадала от..

публикувано на 22.04.21 в 10:10

Гласове под наем

„Гласове под наем“ е театрална пиеса на любими актьори от дублажа – едно представление на Театър "Криле" под режисурата на Христо Ботев. Дублажът на филми в същността си е много трудно изкуство. Занаят, който изисква да му се отдадеш и да прекараш дълги часове, тренирайки издръжливостта, рефлексите си и познанията за родния си език! Специфична работа, за..

публикувано на 22.04.21 в 10:05