Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И още веднъж за насилието в училище и в интернет

Сара Енгел и 21 начина да умреш

Снимка: изд. Емас

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза и насилието в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. За първи път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици.

Насилието в училище, насилието в интернет, насилието сред подрастващите... "21 начина да умреш" е книга за живота на тийнейджърите, написана от датската писателка Сара Енгел. Разбира се, в тези 21 начина да умреш не са включени токов удар на тротоара или топящи се снежни висулки...

"21 начина – толкова открих. 21 начина да се самоубия". До това решение стига 15-годишната Стела – героинята на Сара Енгел – след масиран тормоз в училище и във Фейсбук. Датската писателка споделя, че една вечер гледала репортаж за момиче, което се е самоубило в резултат на кибертормоз, и тази история обсебила съзнанието ѝ. Решила да научи повече за случая и открила, че той въобще не е изолиран – подобни новини имало от най-различни точки по света. Сара се убедила, че трябва да се говори за това, а литературата е най-доброто средство за начало на този разговор.

Това е книга за човешката жестокост. За човешката ранимост. За безчовечната ярост на бездарния към талантливия. За натиска на групата. За отхвърлянето. За конформизма. За необходимостта да отстояваме себе си и да проявяваме характер. И да не си затваряме очите пред психическия и физическия тормоз. И за силата на човешкия дух. За смисъла да се борим докрай. "Смисъл има – не да се бориш с глупостта, а да живееш! – казва Сара Енгел и го доказва в романа си, базиран на истински случаи. – Смисълът е самият живот, в който стената във Фейсбук не е всичко. Стига само да погледнеш настрани." 

Сп. "Фолкенскулен", органът на датските учители, обявява книгата за "Младежки роман на десетилетието", а младежите на Дания го определят в онлайн гласуване за "Роман на годината".

Ева Кънева, преводач от норвежки, шведски и датски език, носител на наградата "Васа Ганчева" и наградата "Преводач на годината от норвежки език" 2015 г., разказва  повече в "Артефир".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08