Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магическият театър на „Степния вълк“

Музея на Херман Хесе в Монтаньола
Снимка: Pixabay

В минутите, отредени за неделен радиотеатър на вълните на програма „Христо Ботев“ на 28 февруари от 16 часа, можете да слушате драматизация по романа на Херман Хесе „Степният вълк“.

„Степният вълк“ без съмнение е едно от най-значимите романови произведения в европейската литература на ХХ век. и едва ли има нужда достойнствата му да бъдат излагани наново тук. Да се драматизира и „побере“ в един час толкова широко произведение (и като обем, и като теми и идеи, и като повествувателни форми) е трудна, дори непосилна задача. И въпреки това авторът на драматизацията Владислав Тодоров Калудов не само си я е поставил, но и я е изпълнил до голяма степен успешно.

Да, наистина подходът няма как да не бъде фрагментарен, няма как драматургичното действие да не страда за сметка на епизодичното претворяване на ключовите за текста моменти, няма как архитектониката на романа да не е опростена до такава степен, че накрая да не останат само носещите колони на произведението. И въпреки това силуетът на двореца, който големият писател е успял да построи със словото си през 1927 г., неминуемо ще изплува в съзнанието на онези радиослушатели, които решат да посветят на „Степният вълк“ част от неделния си следобед.

Струва си да се отбележи и това, че драматизацията на Калудов със своята експресивност се доближава като изразни средства до един от основните мотиви в текста – този за „магическия театър”. В него всеки трик и фокус, всеки танцов жест и объркваш сценичен ход имат екзистенциална кодировка, която може би с ирония, а може би напълно сериозно, авторът завещава само за онези, които са „умопомрачени“.

Още през първите си минути драматизацията разкрива големите си теми. Самотата и доброволното интелектуално оттегляне от светската пяна на живота на централния персонаж Хари Халер. Стремежът към удоволствие и лекота на Хермина. И, разбира се, опустошителната колизия между тези две толкова различни, но и в същото време необходими една на друга в рамките на произведението житейски нагласи.

Записът е направен през 1991 г., негов режисьор е Георги Морянов, главната роля, тази на Хари Халер, се изпълнява от Сава Хашъмов, ще чуете още и гласовете на артистите: Сашка Братанова, Георги Георгиев, Петър Гюров, Венелин Пехливанов, Живко Гарванов и Лилия Райно
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 15.03.21 в 11:22

Две Шекспирови радиопостановки

Радиотеатърът посвещава тази неделя (14 март) на Уилям Шекспир. Половин час след полунощ в рубриката „Радиотеатър след полунош“ ще прозвучи „Добрият край оправя всичко“, постановка от 1992 г., а от 16 часа в рубриката „Радиотеатър в неделя“ имате възможност да чуете „Венецианският търговец“, постановка от 1988 г.  Първата радиопостановка е под..

публикувано на 12.03.21 в 17:50