Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орцево, Велийца и широките небесни двери

7
Снимка: Сдружение Байкария

Има няма двеста души,
мъничко ни е селцето,
в планината то се гуши
и лежи ми на сърцето.
                       Исмаил Али

Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските поляни и усойните долове се редуват с борови гори, а въздухът и слънцето са изобилни, небето тук е по-синьо и е по-близо.


Орцево и околните села не са труднодостъпни, въпреки надморската височина до тях има хубав път. Поминъкът в района обаче не е разнообразен и изобилен, и това е предпоставка за обезлюдяването на селата около близкия връх Велийца. Орцево и местните хора са открити от сдружение Байкария, и оттогава всички те с общи усилия работят за това тази красива и дъхава част от Родопите да се срещне със света и да се оживи. И това безспорно се случва.

Исмаил Али, начален учител в Орцево, с надежда разказва за младите, които се завръщат в селото, за къщите за гости и за закритото училище, което някой ден отново ще приеме своите ученици. И всичко това благодарение на едно смело начинание, направено с дарения и доброволчески труд.


От няколко месеца малко под връх Велийца функционира заслон Велийца, за да приюти всеки гост на планината и на района, както и местните хора. Построяването му е плод на общи усилия на хората в околните села заедно със сдружение Байкария и един от създателите му – Васил Тодев. Сградата е вдигната при няколко поредни доброволчески кампании, а за построяването ѝ разказват Емилия Зафираки, доброволец в инициативата, Васил Тодев от сдружение Байкария, и Исмаил Али, който освен учител е и поет, възпяващ планината и родното си място.

Чуйте в звуковия файл за Орцево, Велийца и за енергията, която събира смелите и дръзновени хора.


Снимки: Сдружение Байкария и Зорница Гъркова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20