Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу застрояването на българското Черноморие довечера в София, Пловдив и Русе

Снимка: БГНЕС

Инициативата „Зелени закони“ и гражданската коалиция „За да остане природа в България“ организират днес в три града протести срещу унищожаването на природата по Черноморието.

В София протестът започва в 18.30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша, а шествието ще премине пред сградите на Министерския съвет и на Народното събрание и ще приключи на Орлов мост.

В Пловдив, протестното шествие се организира от Гражданска коалиция „Пловдив“ и ще започне от 18.30 ч. на площад „ Съединение“.

В Русе сборният пункт за протестиращите е на кея под Вития мост в 17.45 ч. Организаторите от „Русенци за българската природа“ канят гражданите да носят детски играчки: багери, фадроми, лопатки за пясък, а също и чадъри и плажни принадлежности.

Протестиращите настояват:

• да се забрани всякакво застрояване в района на Камчийски пясъци;

• заповедта, която трябва да следва докладът от 1.02.2021 г. на министъра на околната среда и водите, с който той разпореди предприемане на действия за отмяна на Заповед № РД-987/10.12.2020 г. за обявяване на защитена зона „Камчия“ и възобновяване на производството по нейното издаване, която подлежи на обсъждане, да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки от 2005 година досега. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към настоящия момент, нов вариант на заповедта не е предложен за обсъждане.

• Правителството да отмени заменките в района на „Камчийски пясъци“ – най-големия комплекс от дюни в България, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост;

• министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци на горски и земеделски територии;

• министърът на регионалното развитие и благоустройството да обяви със законов акт крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

• в Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване;

• да се спрат и премахнат строежите на „Алепу“ и в местността „Поляните“ край Синеморец;

• строго регулиране на застрояването на българското Черноморие.

На 10 февруари беше първият за годината протест пред МС в защита на „Камчийски пясъци“.

Стефан Аврамов, експерт биоразнообразие от инициативата „Зелени закони“:

„Казусът камчийски пясъци започна още през 2005 г., когато 1500 дка от плажната ивица се обявяват с акт от областния управител на област Варна за пасища – 10-та категория. Това са плажовете, разположени в община Долни чифлик от устието на река Камчия до село Шкорпиловци, Варненска област – 1500 декара.

Това са едни най-хубавите дюни в България и може би и в Европа. Голяма част от тях са сиви дюни, които са местообитания на защитени видове и според евро директивата за местообитанията те трябва да са опазват и всякакви действия там трябва да се съгласуват с Европейската комисия, но тогава България все още не е член в ЕС.

Две години след това тези земи са заменени като са оценени на ежду 14 - 18 ст. на квадратен метър. 1500 дюни на самия бряг на морето. Следва една друга заменка на над 2500 дка гори, повечето от които са облесени дюни, намиращи се непосредствено зад плажа, стават общо 4 заменки и така към 2008 – 2009 г. имаме заменени над 4100 дка дюни и гори в района между устието на река Камчия и село Шкорпиловци.

Неправителствените организации още от тогава протестираме, ние изпращахме сигнали до ЕК, сигнали за тези заменки, заменките бяха спрени, но проблемът с вече направените не беше решен.

През 2008 г. РИОСВ Варна съгласува устройствен план за застрояването на тези земи и те бяха прехвърлени от гори и пасища към регулация но това решение беше незаконно тъй като нямаше оценка за съвместимост.

В един момент първото правителство на ГЕРБ налага няколко годишен мораториум за строителство в тези територия, а по късно през 2012 г. тези устройствени проекти са обявени за незаконни и този район може да бъда застрояван само след извършване на оценка за съвместимост. Държавата не прави нищо за решаване на този проблем.

Оттогава сме в една война и сме готови да протестираме във всеки един момент, когато се даде зелена светлина за строителство.

Повечето от тези земи бяха част от защитената местност „Камчийски пясъци“, откъдето идва и името, но статутът им на защитена местност беше премахнат с няколко абсурдни решения на ВАС през 2006 г. Това беше първото съдебно заличаване на защитена територия в България.

С влизането на България в ЕС те през 2007 г. влязоха в две защитени зони от европейската мрежа „НАТУРА 2000“, което в момента ги пази. Тези дюни са много добре запазени. Ние ще се борим до последно, за да запазим „Камчийски пясъци.“


Протестиращите настояват още да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ от юли 2020 г., за вкарване на текстове в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настоява се тази законова забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ да започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм.

Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни „вратички“ в законите, както през последните години това се вижда на плажовете в „Алепу“, „Иракли“ и в Синеморец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40