Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Снимка: Фейсбук

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене.

Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова, експерт по образователни политики в сдружение “Образование 2030“. Тя е част от екипа експерти, провели проучванията за ключовите компетентности и тяхното място в нормативната уредба.

А също и част от организацията на онлайн дискусия “Промяна в изпитните формати“. Виртуалната среща, на която присъстваха повече от 200 учители, директори, родители и образователни експерти.

Дискусията постави на фокус и интегрираните изпитни формати, които могат да бъдат въвеждани от 2022/2023 учебна година. Те представляват тестови изпит по хуманитарни и по природни науки.

Изпитът по хуманитарни науки ще оценява компетентностите на учениците по български език и литература и по обществените науки. Този по природни науки ще обединява математика и учебни предмети като химия, физика и биология.

Акценти в дискусията

“Целта на тази дискусия беше да провокира този разговор, който сякаш остана малко забравен през последната година, а е много важен. За това по какъв начин оценяваме компетентностите на учениците, които трябва да придобиват в училище. Или как оценяваме дали образованието е качествено, дали учениците добиват тези умения, които ще им бъдат нужни в живота. Това става чрез форматите на външните оценявания и на матурите, които обаче досега правеха нещо друго. Досега оценяваха по-скоро предметното знание. И това беше проблем, който сякаш и родители, и учители, и ученици, всички в системата припознават, и за който всички искат да намерим решение.“

“През миналата година беше направено едно изменение в Наредбата за оценяването, което даде възможност от 2022-23 г. да се въвеждат такъв тип формати, т.нар. “интегрирани формати“, които да оценяват функционалната грамотност на учениците. Не само по едни предмет, например математика или български език, а  по повече предмети от тази област. “


Интегрирани изпитни формати

“В хода на дискусията стана ясно, че от Министерството все още не са предложили конкретен формат. Те са задали рамката, в която могат да бъдат формирани тези формати, но все още нямаме примерен такъв, за да можем конкретно да обсъждаме задачите и предметите. От наредбата става ясно, че има възможност по заповед на министъра да бъдат определяни повече от един предмет, който да се включи във външното оценяване в 4, 7 и 10 клас.“

Предложения на Министерството

“За момента предложенията са по-скоро повърхностно дефинирани. Това, което има възможност да се случи, е да има интегриран изпит. “

Промяната

“Вярваме, че това е една много важна част от промяната. Начинът, по който оценяваме учениците. Защото именно върху този начин учителите изграждат моделите и методите, по които преподават, за да могат да ги подготвят. “Александра Мирчева, мениджър „Проекти“ в сдружение „Образование България 2030“ коментира в “Нашият ден“ проекта Мениджърска академия за училищни директори.

Академията се организира вече две години.

“През последните две години реализираме проекта благодарение на подкрепата на Българския форум на бизнес лидерите. Преди две години се зачудихме кои са другите ключови фигури в образованието, освен учителите, чиято подготовка е от основно значение. Очевидно е, че това са училищните директори, лидерите, които на локално ниво водят трансформацията напред.“

“Фокусирахме усилията си в подкрепа на училищните директори чрез проект, който да ангажира различни заинтересовани страни, които могат активно да допринасят към промяната. От една страна, сме ние като експертна гражданска организация, заедно с други наши партньори, от гражданския сектор. От друга страна, е отговорният бизнес в България.“

“Няколко от темите, по които работим с участниците в академията са: управление на времето и задачите, мотивация на екип, разрешаване на конфликти, даване и получаване на обратна връзка, делегиране на отговорности в екипа. Това са все умения, които сме извели на база на нуждите на участниците. Това са умения необходими на всеки един лидер и мениджър, така че екипът му да е по-ефективен и да изгражда позитивна и развиваща среда.“Разговорите можете да чуете от звуковите файлове. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20